Web Analytics
Đedović Handanović i Košar o jačanju saradnje Srbije i Francuske u energetskom sektoru - BetaRS

Đedović Handanović i Košar o jačanju saradnje Srbije i Francuske u energetskom sektoru

Tranzicija | 20.02.2024 | access_time 13:10
Đedović Handanović i Košar o jačanju saradnje Srbije i Francuske u energetskom sektoru
Foto: Beta/MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom o ključnim pitanjima saradnje dve države u oblasti energetike.

Na sastanku su istaknuti važni projekti i inicijative, uključujući modernizaciju prenosne mreže, potencijalnu saradnju u hidro sektoru i diverzifikaciju izvora snabdevanja gasom, saopštilo je Ministarstvo.

Đedović Handanović je naglasila uspeh prošlogodišnjih aukcija, za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, sprovedenih digitalizovano i u skladu sa EU standardima, što je rezultiralo gotovo potpunom raspodelom kapaciteta.

"U narednom periodu ćemo uložiti oko 400 miliona evra u revitalizaciju hidroelektrana 'Potpeć', 'Vlasinske', 'Bistrica' i 'Đerdap' 2, kako bismo im produžili vek i povećali snagu. Deo ovih projekata se finansira kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan. EPS će u prvoj polovini naredne godine završiti i vetropark Kostolac što je izuzetno važna prekretnica u poslovanju našeg najvećeg preduzeća, jer će ovo biti prvi EPS-ov projekat iz energije vetra", istakla je ministarka.

Đedović Handanović je najavila da se planiraju izmene zakona u rudarskom sektoru, koji će dodatno štititi interese Srbije.

Takođe, dodala je, očekuje se završetak Strategije upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima u Srbiji ove godine, dok su završene javne konsultacije za Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan koji je spreman za usvajanje.

Podseća se da su definisani ciljevi u Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu (INEKP) Srbije usmereni ka postizanju 45 odsto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, smanjenju emisija CO2 za 40,3 odsto u odnosu na 1990. godinu i značajnom povećanju energetske efikasnosti.

Đedović Handanović i Košar o jačanju saradnje Srbije i Francuske u energetskom sektoru
Foto: Beta/MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic

Na sastanku je razgovarano i o malim modularnim reaktorima, kao izvoru bazne energije u energetskoj tranziciji.

Đedović Handanović je navela da je neophodno razmotriti alternative koje će obezbediti energetsku stabilnost u procesu zelene tranzicije i zadovoljiti rastuće potrebe Srbije za energijom u godinama koje dolaze.

Ambasador Francuske Pjer Košar istakao je podršku Francuske u ostvarivanju energetske tranzicije u Srbiji.

"Francuska i naša energetska preduzeća su partneri Srbije na putu energetske tranzicije. Znamo za ambiciozne ciljeve koje ste definisali kroz INEKP i spremni smo da podržimo projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da pružimo tehničku podršku kroz razne projekte, razmenu znanja i iskustva", rekao je Košar.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije