Web Analytics
Pokrajinski sekretar: U Vojvodini postoji visoka svest o važnosti maternjeg jezika - BetaRS

Pokrajinski sekretar: U Vojvodini postoji visoka svest o važnosti maternjeg jezika

Vojvodina | 20.02.2024 | access_time 16:45
Pokrajinski sekretar: U Vojvodini postoji visoka svest o važnosti maternjeg jezika
Foto: Beta/Dragan Gojić

Pokrajinski sekretar za obrazovanje i nacionalne manjine Žolt Sakalaš izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se obeležava 21. februara, da u Vojvodini postoji "razvijena i visoka svest o vrednosti svakog jezika, kao temelja pojedinačnih kultura".

"U Vojvodini se staramo da se jezik svake nacionalne zajednice očuva i pazimo na pravo svakog govornika da može nesmetano da ga koristi", naveo je Sakalaš u saopštenju.

Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovio je Unesko (UNESCO) 1999. godine, a rezolucijom ga je potvrdila i Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

"Ovaj dan je neiskazivo važan za svaki narod i svakog pojedinca, kao što je maternji jezik sasvim sigurno drugo najveće bogatstvo koje stičemo, posle samog života, koji treba razumeti kao dar bez premca", dodao je Sakalaš.

Prema njegovim rečima, maternji jezik je "integralna komponenta kulturnog identiteta svakog naroda, sredstvo sporazumevanja i prepoznavanja, način približavanja, ali i očuvanja različitosti, besplatan alat za uzajamno prihvatanje, za solidarnost i dijalog".

Teme