Web Analytics
Kina dominira globalnom prodajom novih energetskih automobila - BetaRS

Kina dominira globalnom prodajom novih energetskih automobila

Tranzicija | 21.02.2024 | access_time 13:05
Kina dominira globalnom prodajom novih energetskih automobila
Foto: Xinhua/Zhang Nan

Prodaja novih energetskih putničkih automobila u Kini činila je skoro dve trećine ukupne prošlogodišnje prodaje u svetu, prenosi Sinhua pozivajući se na industrijske podatke.

Oko 8,87 miliona jedinica takvih vozila prodato je na kineskom tržištu 2023. godine, što je 37 odsto više u odnosu na pre godinu dana i čini 63,5 odsto globalne prodaje, rekao je Cui Dongšu, generalni sekretar Kineskog udruženja za putnička vozila.

Stopa prodora novih energetskih vozila (NEV) u Kini, ili udeo NEV-a u ukupnoj prodaji automobila, porasla je na skoro 30 procenata u 2023.

Tržište NEV-a Kini tokom proteklih godina doživelo je eksplozivan rast zahvaljujući ubrzanom nastojanju zemlje za zeleni razvoj i brzo rastućem automobilskom tržištu.

U 2023. godini, električni putnički automobili činili su 69 odsto prodaje u zemlji, dok su plug-in hibridi ostvarili 31 odsto.

Kako su kineski NEV-ovi popularni i na tržištima jugoistočne Azije i Evrope, zabeležen je snažan rast prodaje i na domaćem i na izvoznom tržištu, rekao je Cui.

Raniji podaci su pokazali da je kineski izvoz NEV-a u 2023. porastao za 77,6 odsto na godišnjem nivou na 1,2 miliona jedinica.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije