Web Analytics
Unikredit banka u Srbiji i GGF fond potpisali ugovor o kreditu od 50 miliona evra - BetaRS

Unikredit banka u Srbiji i GGF fond potpisali ugovor o kreditu od 50 miliona evra

Izvori | Izvor: Beta | 21.02.2024 | access_time 14:45
Unikredit banka u Srbiji i GGF fond potpisali ugovor o kreditu od 50 miliona evra
BETAPHOTO/OMS/UNICREDIT BANKA/Branko Starcevic
Unikredit (UniCredit) banka u Srbiji i razvojni investicioni fond Green for Growth fond (GGF), čiji je savetnik kompanija Finance in Motion, potpisali su ugovor o strateškoj kreditnoj liniji u iznosu od 50 miliona evra, koju će banka iskoristiti za ulaganja u obnovljive izvore energije, saopšteno je danas.

"Ovom saradnjom se produbljuje veza između dve institucije, koja je namenjena projektima u oblasti obnovljivih izvora energije širom Srbije", navodi se u saopštenju Unikredit banke.

Kako je objašnjeno, ova inicijativa je u skladu sa Planom aukcija za obnovljive izvore energije Vlade Srbije i njegovim ciljevima na osnovu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije.

"Fokusiranjem na projekte solarne energije i energije vetra, ovo partnerstvo naglašava zajedničku opredeljenost da se ubrza zelena tranzicija u zemlji koja se tradicionalno oslanja na ugalj", istakla je Unikredit banka.

Cilj GGF je da u značajnoj meri doprinese očuvanju životne sredine.

Takođe, očekuje se ušteda primarne energije od 400.000 megavatsati (MWh) godišnje, kao i smanjenje emisije ugljen dioksida od 132.000 tona na godišnjem nivou, a to značajno doprinosi EU Taksonomiji za održive aktivnosti u delu koji se odnosi na mitigaciju efekata klimatskih promena.

Ključni deo ove kreditne linije je, kako je istaknuto, tehnička pomoć investicijama u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji u vidu tehničkih analiza projekata i monitoringa tokom izgradnje.

Takođe, imajući u vidu stručnost i poziciju koju na tržištu ima Unikredit banka, GGF fond želi da u značajnoj meri pokrene unapređivanje sektora obnovljivih izvora u regionu.

"Ova strateška finansijska podrška naglašava opredeljenost GGF fonda da podstakne razvoj održivog energetskog sektora u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Predsedavajući Upravnog odbora GGF fonda Kristofer Nouls je istakao da su investicijom u Unikredit banku učvrstili svoje opredeljenje u vezi sa obnovljivim resursima u Srbiji i proširili viziju o održivoj i nezavisnoj budućnosti.

"GGF fond je ponosan na partnerstvo sa bankom koja uspešno posluje u segmentu zelenog finansiranja. Verujemo da će ova saradnja dovesti do ubrzanog napredovanja kada je u pitanju razvoj u oblasti obnovljivih izvora energije, što će dati doprinos zelenijem, otpornijem energetskom sektoru u Srbiji i šire", naveo je Nouls.

Direktor kompanije Finance in Motion, zadužen za GGF fond Borislav Kostadinov izjavio je da partnerstvo sa bankom naglašava "vitalnu" ulogu Fonda u ostvarivanju vizije koju Srbija ima kada je u pitanju čista energija.

"Ovaj savez otvara put seriji uspešnih energetskih aukcija, čime se ojačava temelj regionalne energetske nezavisnosti i otpornosti", dodao je Kostadinov.

Predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke Nikola Vuletić je istakao da je čast što je GGF fond u toj banci prepoznao pouzdanog partnera, kao i da tako nastavljaju davanje doprinosa razvoju projekata u oblasti održive energije u Srbiji.

"Finansiranje takvih projekata je od vitalnog značaja za postizanje dugoročne energetske održivosti, a investiranjem, mi ne samo da jačamo ekonomski razvoj, nego i smanjujemo negativni uticaj na životnu sredinu stvarajući čistiju i zdraviju budućnost za sve", rekao je Vuletić.

Dodao je da su do sada, kroz kreditne linije u saradnji sa GGF fondom, na srpsko tržište plasirali investicije u vrednosti više od 50 miliona evra, što, kako je rekao, predstavlja jasan dokaz o njihovoj odličnoj saradnji.

Teme