Web Analytics
EIB savetuje Severnu Makedoniju o zelenoj tranziciji - BetaRS

EIB savetuje Severnu Makedoniju o zelenoj tranziciji

Klimatske promene | Izvor: Beta | 21.02.2024 | access_time 15:05
EIB savetuje Severnu Makedoniju o zelenoj tranziciji
Foto: European Investment Bank
 EIB Globalno, razvojni ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti van EU, potpisao je danas u Skoplju sporazum o saradnji sa Narodnom bankom Severne Makedonije u okviru programa "Ozelenjavanje finansijskih sistema" (OZS).

Kako je saopštila EIB, taj sporazum će omogućiti pružanje savetodavnih usluga Narodnoj banci za unapređenje njenih regulatornih i nadzornih praksi za upravljanje klimatskim rizicima, kao i kapaciteta izveštavanja finansijskog sektora zemlje.

Ističe se da će te aktivnosti će pomoći lokalnim bankama da razumeju izloženost kompanija u Severnoj Makedoniji klimatskim rizicima i podržati njihove prakse održivosti.

"Program OZS (eib.org/en/products/advisory-services/gfs/index) ima za cilj da podrži tranziciju ka neto-nultim i klimatski otpornim finasijskim sistemima, što je pogodno za pokrtetanje klimatskih akcija i promovisanje zelenih investicija u malim preduzećima", piše u saopštenju EIB.

Finansira ga nemačka vlada preko EIB-ovog Međunarodnog fonda za klimatske inicijative i sprovodi se u saradnji sa NDC partnerstvom (NDC Partnership), globalnom koalicijom zemalja i institucija koje zajedno rade na pokretanju klimatskih akcija.

Kao članica od 2022. godine, Severna Makedonija se obavezala na smanjenje emisije gasova staklene bašte za 82 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990. godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene