Web Analytics
Kneset usvojio deklaraciju protiv unilateralnog priznanja palestinske države - BetaRS

Kneset usvojio deklaraciju protiv unilateralnog priznanja palestinske države

Svet | 21.02.2024 | access_time 17:00
Kneset usvojio deklaraciju protiv unilateralnog priznanja palestinske države
prt.scr youtube
Izraelski parlament (Kneset) usvojio je danas deklaraciju protiv osnivanja palestinske države, upravo u vreme sve češćih međunarodnih poziva da se modelom dve države postigne rešenje decenijskog sukoba Izraela i Palestinaca.

Netanjahuova konzervativna partija Likud je saopštila da je 99 od 120 poslanika podržalo deklaraciju koju je nedavno usvojila vlada, preneli su izraelski mediji.

Izraelski stav je takođe da bi svaki stalni sporazum sa Palestincima trebalo postići direktnim pregovorima između dve strane, a ne međunarodnim diktatima.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid, vođa stranke centra Ješ Atid (Ima budućnosti), glasao je za deklaraciju, a poslanicima je rekao da ne veruje da postoji namera SAD da unilateralno prizna palestinsku državu.

Nastojanja da se postigne rešenje po modelu dve države, formirnjem palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze pored Izraela, su u zastoju od 2014. godine.

Netanjahu je ocenio da bi unilaterlano priznanje paletinske države posle masakra 7.oktobra bilo velika nagrada za terorizam, nagrada bez presedana i da bi sprečilo svaki budući mirovni sporazum.

Velika Britanija, SAD i druge zapadne zemlje su podržale ideju o nezavisnoj palestinskoj državi , ali su rekle da bi palestinska nezavisnost trebalo da bude deo rešenja do kojeg bi se došlo za pregovaračkim stolom.

Izraelski lider je više puta odbacio mogućnost stvaranja nezavisne palestinske države nakon završetka rata protiv Hamasa.

Predsednik SAD Džozef Bajden pokušava da omogući postizanje šireg sporazuma na Bliskom istoku koji bi uključio Saudijsku Arabiju i druge arapske zemlje, koje bi navodno normalizovale odnose sa Izraelom uz istovremeno stvaranje palestinske države.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika