Web Analytics
Novi Sad: Održan protest zbog ubistva dve žene - BetaRS

Novi Sad: Održan protest zbog ubistva dve žene

Društvo | 21.02.2024 | access_time 19:10
Novi Sad: Održan protest zbog ubistva dve žene
Foto: Beta/Dragan Gojic

Aktivistička grupa "Žene za promene" organizovala je danas na centralnom gradskom Trgu slobode u Novom Sadu protest zbog ubistva dve žene u selu Rakovac, u vojvođanskoj opštini Beočin.

Osumnjičeni koji je uhapšen je, kako su navele vlasti, kršeći zabranu prilaska koja mu je određena zbog nasilja u porodici, u nedelju, 18. februara na svirep način ubio bivšu suprugu D. R. i njenu majku N. Č.

"Institucije i sistem su ponovo zakazali i tako ženama pokazali da će u slučaju napuštanja nasilnika biti u još većem riziku. Ako nema nadzora nad primenom mera, mere ostaju samo mrtvo slovo na papiru", navela je jedna od organizatorki Maja Vasić.

Protest je počeo puštanjem zvuka sirena a potom je održan minut ćutanja za ubijene žene.

Novi Sad: Održan protest zbog ubistva dve žene
Foto: Beta/Dragan Gojic

Okupljeni su držale transparente na kojima je pisalo "Za nasilje je uvek odgovoran nasilnik", "Ako prijavim nasilnika, da li ću biti zaštićena od njegovog besa i osvete", "Nijedna mrtva više", "Stop nasilju nad ženama", a na trgu su ostavljena i dva para crvenih cipela - simbolično zbog žrtava u Rakovcu.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu je u utorak predložilo određivanje pritvora uhapšenom B.R. (48) koji je osumnjičen za ubistvo. Tužilaštvo je to krivično delo okvalifikovalo kao teško ubistvo, za šta je zaprećena kazna zatvora u trajanju od deset godina, do doživotnog zatvora.

Teme