Web Analytics
Evropske diplomate protestovale ispred suda u Belorusiji zbog suđenja katoliku - BetaRS

Evropske diplomate protestovale ispred suda u Belorusiji zbog suđenja katoliku

Svet | Izvor: Beta-AP | 21.02.2024 | access_time 20:20
Evropske diplomate protestovale ispred suda u Belorusiji zbog suđenja katoliku

Evropske diplomate u Belorusiji su došle ispred jednog suda u Minsku da podrže jednog katoličkog aktivistu kome se od danas sudi iza zatvorenih vrata i ocenile da je to suđenje "nepošteno" i "politički motivisano".

Vladžislav Beladžed (33) je podučavao katehizam u Katedrali svetoga imena device Marije u Minsku, a optužen je po četiri osnova iz Krivičnog zakona, uključujući "vređanje predsednika" i "podsticanje nemira u društvu" zbog čega može biti kažnjen sa do pet godina zatvora.

Beladžed je aktivno učestvovao u velikim opozicionim protestima u Belorusiji 2020. godine, kada je više puta hapšen.

Demonstracije, koje su surovo ugušene, organizovane su zbog sporne izborne pobede dugogodišnjeg predsednika Aleksandra Lukašenka koju nisu priznali ni beloruska opozicija, ni države Zapada. Tokom tih protesta neke katolične i protestantske crkve su bile sklonište demonstrantima.

Beladžed je podržavao nacionalni pokret za slobodne izbore, a pošto je Rusija vojno napala Ukrajinu, javno se molio za mir.

Beladžed je uhapšen 31. maja prošle godine prilikom pretresa crkve, a nateran je i da snimi video snimak u kojem priznaje da je gej, saopštila je organizacije za ljudska prava Vjasna.

Suđenje Beladžedu je izazvalo oštre kritike evropskih diplomata koje su se jutros okupile ispred Gradskog suda u Minsku, tražeći prestanak političke represije u Belorusiji i puštanje Beladžeda na slobodu.

Ambasada Nemačke je saopštila da su optužbe protiv njega "nepoštene", i da su "politički motivisane", i da su predstavnik Ambasade, "kao i predstavnici drugih diplomatskih misija, otišli do suda da izraze solidarnost".

"Vlada Nemačke traži od Belorusije da oslobodi sve političke zatvorenike", piše u saopštenju.

Iza rešetaka u Belorusiji je 1.421 politički zatvorenik - pokazuju podaci Vjasne. Među zatvorenima je i dobitnik Nobelove nagrade za mir Ales Bjalijacki.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika