Web Analytics
Poljski premijer odbio apel predsednika Zelenskog da se hitno sretnu na granici zbog blokada - BetaRS

Poljski premijer odbio apel predsednika Zelenskog da se hitno sretnu na granici zbog blokada

Svet | 22.02.2024 | access_time 15:10
Poljski premijer odbio apel predsednika Zelenskog da se hitno sretnu na granici zbog blokada
AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljski premijer Donald Tusk odbio je danas apel predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se hitno, možda zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajnen već sutra, sretnu na granici da reše eskalaciju blokada granice sa Ukrajinom zbog protesta poljskih poljoprivrednika i prevoznika.

"Rekao sam jasno. Nama nije potrebna simbolika u našim odnosima. Poljska i ukrajinska vlada sastaće se 28. marta u Varšavi", odbio je apel Zelenskog poljski premijer.

Tusk je podsetio da već dugo Poljska stavlja do znanja da je obaveza njene vlade da zaštiti svoje tržište, izmedju ostalog i poljoprivrednih proizvoda.
"Upozoravali smo na pretnje vezane za liberalizaciju trgovine sa Ukrajinom. Pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom je bez diskusije. Tražićemo rešenja kako domaća tako i u pregovorima sa Ukrajinom i evropskim institucijama tako da se što manje osete negativne posledice liberalizacije trgovine sa Ukrajinom.Poljoprivrednici mogu da računaju na mene", kazao je Tusk na konferenciji za novinare u Varšavi.

Predsednik Zelenski je posle sve češćih izgreda na protestima poljskih poljoprivrednika da demonstranti izbacuju žitarice iz ukrajinskih kamiona i vagona na drum ili železničke šine iako su u tranzitu na druga tržišta optužio Poljake za nedostatak solidarnosti sa zemljom u ratu a predstavnici dve vlade razmenili su čak i pretnje da će staviti potpuni embargo na uvoz roba iz druge zemlje.

Posle se Zelenski ove sedmice obratio sa apelom poljskom premijeru Tusku da se hitno sastanu na granici i predsedniku Poljske Andžeju Dudi da podrži taj dijalog da se prekinu blokade ukrajinske granice sa Poljskom.

Premijer Tusk je danas obećao Zelenskom da će poljska vlada granične prelaze i deo saobraćajnica staviti na spisak kritične infrastrukture kako blokade ne bi pogadjale vojnu i humanitarnu pomoć Poljske i drugih zapadnih članica Ukrajini.

"Na jednu stvar neću pristati nikada. Ne možemo da dozvolimo da koristeći proteste poljoprivrednika na poljsko-ukrajinskoj granici budu aktivni oni koji bestidno javno podržavaju Putina, služe ruskoj propagandi i kompromituju poljsku državu, nas Poljake i demonstrante", kazao je Tusk.

Povodom banera na jednom od poljskih traktora sa pozivom Putinu da zavede red u Ukrajini, Briselu i poljskoj vladi, premijer Tusk je upozorio da se ovih nedelja odlučuje o sudbini Ukrajine, što znači i o sudbini Poljske.

"Svaki napad u javnosti, podrška narativu Putina jeste izdaja domovine. Mi to nikako nećemo tolerisati", kazao je poljski premijer.

Poljski poljoprivrednici organizuju već nedeljama masovne proteste i izlaze na traktorima da blokiraju saobraćaj u velikim gradovima a takodje povremeno blokiraju granicu.

Razlog je to što krive prethodne poljske vlasti, sada opozicionu stranku Pravo i Pravda, evrokomesara Januša Vojćehovskog i Evropsku komisiju jer su 2022. godine ukinuli carine i kvote na uvoz roba iz Ukrajine kao pomoć zemlji u ratu sa Rusijom a jeftine žitarice i poljoprivredni proizvodi destabilizovali su tržišta ukrajinskih suseda.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika