Web Analytics
Rokvić (NPS): Beogradska filharmonija bi imala koncertnu dvoranu da je državi zaista važna umetnost - BetaRS

Rokvić (NPS): Beogradska filharmonija bi imala koncertnu dvoranu da je državi zaista važna umetnost

Politika | 22.02.2024 | access_time 16:55
Rokvić (NPS): Beogradska filharmonija bi imala koncertnu dvoranu da je državi zaista važna umetnost
prt.scr youtube
Narodna poslanica i potpredsednica Narodnog pokreta Srbije (NPS) Ivana Rokvić ocenila je danas da bi Beogradska filharmonija imala koncertnu dvoranu kada bi aktuelni režim zaista podržavao umetnost.

"Srbija ima bogatu kulturu staru vekovima, a ona se svesno urušava već dugo pomoću promocije kiča i šunda, dok su izdvojena sredstva za kulturu mnogo manja u odnosu na druge zemalja u regionu i Evropi", navela je Rokvić u pisanoj izjavi.

Po njenim rečima, novca za kulturu ima, ali se ta sredstva daju medijima kao što su Pink, Informer i Srpski telegraf  i na taj način institucije pokazuju državni pristup nacionalnim kulturnim vrednostima.

"Odnos Vlade prema kulturi i umetnosti mora se promeniti, jer ćemo u suprotnom izgubiti kulturni identitet koji je jedan od osnovnih stubova društva", izjavila je Rokvić.

Muzičari Beogradske filharmonije su 10. februara pre početka koncerta u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu pročitali pismo u kome su izneli više problema sa kojima se suočavaju, između ostalog, pomenuli su niska primanja i dvoranu čija se izgradnja godinama obećava.

Nekoliko dana kasnije muzičari Opere Srpskog narodnog pozorišta počeli su predstavu pismom javnosti o uslovima u kojima rade, pozivajući i ostale kolege da im se pridruže.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u ponedeljak sa zaposlenima Beogradske filharmonije i Srpskog narodnog pozorišta, a nakon sastanaka je saopšteno da je Vlada spremna da podrži inicijative koje će doprineti boljem položaju umetnika i unapređenju kulturnog života u Srbiji.


Teme