Web Analytics
Bugarska će ove godine povećati solarne kapacitete za 1,5 gigavat - BetaRS

Bugarska će ove godine povećati solarne kapacitete za 1,5 gigavat

Izvori | Izvor: Beta | 22.02.2024 | access_time 17:50
Bugarska će ove godine povećati solarne kapacitete za 1,5 gigavat
Bugarska će ove godine povezati između jedan i 1,5 gigavata novih solarnih kapaciteta na električnu mrežu, čime će ukupni instalirani fotonaponski kapacitet u zemlji biti oko 4,5GW.

Bugarska je skoro utrostručila svoj instalirani solarni kapacitet sa nešto više od 1GW 2020. godine na gotovo 3GW krajem 2023, prema podacima Udruženja za proizvodnju, skladištenje i trgovinu električnom energijom (APSTE).

Direktor Operatora elektroenergetskog sistema (ESO) Dimitar Zarčev izjavio je na energetskom samitu u Sofiji da se očekuje da će prekomerna ponuda početi već u martu i da će dovesti do negativnih cena struje, preneo je portal SeeNews.

Porast solarne energije takođe predstavlja izazove za elektroenergetsku mrežu, što je navelo izvršnog direktora energetske grupe Electrohold Karela Krala da se založi za modernizaciju mreže kroz fleksibilne tarife koje podstiču potrošnju tokom sunčanih perioda.

Značajna ulaganja u razvoj elektroenergetske mreže u velikoj meri će se oslanjati na fondove EU, rekao je predsednik bugarske Regulatorne komisije za energetiku i vodu Ivan Ivanov. On je dodao da su, ipak, administrativne prepreke za priključenje novih elektrana uglavnom eliminisane.

Teme