Web Analytics
Vučević: Srbija visoko uvažava saradnju sa SAD - BetaRS

Vučević: Srbija visoko uvažava saradnju sa SAD

Politika | 22.02.2024 | access_time 20:40
Vučević: Srbija visoko uvažava saradnju sa SAD
BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je danas u Beogradu preneo predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC), da Srbija visoko uvažava saradnju sa SAD, saopštio je njegov kabinet.

Vučević je dodao i da se nastavlja proces unapređenja bilateralne vojne saradnje sa SAD i da, kako je naveo, u skladu sa nacionalnim interesima Srbija, izgrađuje partnerske odnose sa svim relevantnim međunarodnim akterima, piše u saopštenju.

Rekao je i da Srbija nastavlja da bude "odgovoran i kredibilan partner", te ponovio i da će, u skladu sa jasnim političkim opredeljenjem, ostati vojno neutralna država.

Istakao je da Srbija principijelno zastupa stav o suverenitetu svake države i privržena je, kako je ukazao, poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti.

Ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu kompleksna, te optužio tamnošnje vlasti da "iracionalnim odlukama "i "primenom mehanizama sile" doprinose njenom pogoršavanju.

Kazao je da je Srbija je posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz razgovore sa Prištinom i puno poštovanje Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma, dodaje se.

Prema njegovim rečima, zvanični Beograd je odlučan da u skladu sa osnovnim principima međunarodnog prava zaštiti svoj suverenitet i bezbednost građana.

Predstavnici (AIPAC) izrazili su nadu da će saradnja sa Srbijom biti podignuta na viši nivo.

Teme