Web Analytics
Međunarodna istraga: Islamska država koristila otrovni gas u napadu u Siriji iz 2015. - BetaRS

Međunarodna istraga: Islamska država koristila otrovni gas u napadu u Siriji iz 2015.

Svet | 22.02.2024 | access_time 21:10
Međunarodna istraga: Islamska država koristila otrovni gas u napadu u Siriji iz 2015.
AP Photo/Peter Dejong, File

U izveštaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) objavljenom danas navodi se da je njena istraga napada iz 2015. godine u Siriji našla "dovoljno dokaza da veruje" da je grupa Islamska država (IS) koristila otrovni gas Iperit.

U izveštaju se navodi da je tim međunarodnih istražitelja otkrio da je iperit korišćen tokom napada 1. septembra 2015. godine, kada je Islamska država napala grad Marea koji se nalazi na oko 25 kilometara severno od Alepa.

Istraga je utvrdila da je "granata sa hemijskim punjenjem ispaljena sa položaja koje je držala Islamska država, i da nijedna druga grupa osim nje nije imala načina, motiva i sposobnosti da upotrebi gas tokom borbi u Marei".

U izveštaju se tvrdi da je 11 osoba iskusilo "simptome slične onima koji se dobijaju nakon izlaganja otrovnom gasu".

Izvršni direktor OPCW Fernando Arias je rekao da ovo predstavlja "mračno podsećanje međunarodnoj zajednici da su nedržavni akteri poput IS razvili kapacitet i volju da koriste hemijsko oružje.

Prethodni izveštaji istog tima su smatrali da su snage sirijske vlade u Damasku odgovorne za upotrebu hemijskog oružja pet puta u tri različita grada u Siriji tokom 2017. i 2018. godine.

Tim je osnovan 2018. godine da zameni Zajednički istražni mehanizam Ujedinjenih nacija-OPCW, koji je raspušten kada je Rusija stavila veto na rezoluciju o produženju njenog mandata 2017. godine.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika