Web Analytics
Otkrivene karakteristike istočnoazijskog Homo sapiensa od pre 45.000 godina - BetaRS

Otkrivene karakteristike istočnoazijskog Homo sapiensa od pre 45.000 godina

Zabava | 23.02.2024 | access_time 12:55
Otkrivene karakteristike istočnoazijskog Homo sapiensa od pre 45.000 godina
Fotografija koju je obezbedio Institut za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka pri Kineskoj akademiji nauka predstavlja umetnički prikaz Homo sapiensa koji živi na lokalitetu Šiju u severnoj kineskoj provinciji Šansi, koji datira pre 45.000 godina. (Sinhua)

Istraživanje o poreklu, evoluciji i širenju Homo sapiensa dugo je bilo popularna tema u oblasti paleoantropologije.

Međunardoni istraživački tim predvođen kineskim naučnicima nedavno je objavio istraživanje o lokalitetu u severnoj kineskoj provinciji Šansi koje je pružilo nove uvide u karakteristike Homo sapiensa koji datiraju pre 45.000 godina, prenosi Sinhua.

Smešteno na jugozapadnoj ivici basena Nihevan, nalazište Šiju u gradu Šuodžou u Šansiju otkriveno je 1963.

Od 2012. godine, arheolozi sa Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka pri Kineskoj akademiji nauka, Univerziteta u Pekingu i raznih univerziteta i istraživačkih institucija u Kini, Australiji, Francuskoj, Britaniji, Japanu, Španiji i Nemačkoj, u okviru međunarodne saradnje, sproveli su sveobuhvatno, multidisciplinarno i međuplatformsko istraživanje na lokaciji.

Naslage pronađene na lokalitetu ukazuju na to da su Homo sapiensi Šiju živeli na ravnim terasama pored reka, sa travnjacima kao glavnom vegetacijom.

Arheolozi su izvršili datiranje ugljenikom-14 na tri fragmenta životinjskih kostiju sa ogrebotinama da bi dobili direktne dokaze i utvrdili tačan vremenski okvir ljudskih aktivnosti na tom mestu.

Oni su analizirali podatke koristeći Bajesov model i proširili starost lokacije sa pre oko 35.000 godina na pre 45.000 godina.

Studija pokazuje da je Šiju Homo sapiens bio vešt u lovu i korišćenju resursa, rekao je Jang Šisija iz Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka pri Kineskoj akademiji nauka, koji je prvi autor studije.

Oni su pravili i koristili kompozitne alate za lov na kopitare, jeli meso i koštanu srž i koristili životinjske kože, dodao je Jang.

Arheolozi su takođe otkrili da kameno oruđe, ornamenti i koštani alati otkriveni na tom mestu pokazuju i istočnjačke i zapadne karakteristike, pružajući dokaze o složenoj ljudskoj komunikaciji u istočnoj Aziji u to vreme.

Studija je ažurirala tradicionalno razumevanje širenja i kulturnog razvoja Homo sapiensa u istočnoj Aziji, rekao je Jang.

Ova studija je od velikog značaja za unapređenje razumevanja evolucije i širenja Homo sapiensa iz globalne perspektive, dodao je Jang.

Teme