Web Analytics
Vođe EU: EU jedinstvenija nego ikad u podršci Ukrajini, Mađarska nije htela zajedničku izjavu - BetaRS

Vođe EU: EU jedinstvenija nego ikad u podršci Ukrajini, Mađarska nije htela zajedničku izjavu

Svet | Izvor: Beta | 23.02.2024 | access_time 17:30
Vođe EU: EU jedinstvenija nego ikad u podršci Ukrajini, Mađarska nije htela zajedničku izjavu
AP Photo
Evropska unija jedinstvenija je nego ikad u podršci Ukrajini, rekle su danas vođe glavnih institucija Unije uoči kako su naveli "tragične godišnjice", dve godine od početka ruske invazije na tu zemlju, od početka  "nasilja, brutalnosti, terora i razaranja".

"Više nego ikad ostajemo ujedinjeni i verni našem obećanju da podržavamo Ukrajinu koliko dugo je potrebno", napisali su u zajedničkom saopštenju predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

Po nekoliko diplomatskih izvora tekst je trebalo prvobitno da bude objavljen u ime 27 zemalja članica, međutim Mađarska, jedina zemlja koja je zadržala bliske veze sa Moskvom se tome usprotivila, prenosi Frans pres.

Radio Slobodna Evropa takođe piše, pozivajući se na diplomatske izvore, da je Mađarska blokirala zajedničku izjavu EU povodom druge godine invazije Rusije,  RSE je dodala da je umesto zajedničke izjave data izjava tri predsednika glavnih institucija, fon der Lajen, Mecole i Mišela. 

Da bi objavili saopštenje u ime EU, svih 27 država članica treba da daju saglasnost, a Budimpešta se usprotivila tome, ne dajući konkretno objašnjenje zašto, piše RSE.

Po rečima zvaničnika EU, s kojima je RSE kontaktirao, jedan od mađarskih diplomata je rekao, da je formulacija izjave "jednostavno bila prejaka za njih".

U izjavi tri čelnika EU se kaže dalje da će Unija nastaviti svoju "političku, vojnu, finansijsku, ekonomsku, diplomatsku i humanitarnu podršku" da pomogne Ukrajini da se "brani, štiti svoj narod, svoje gradove i kritičnu infrastrkturu, da povrati svoj teritorijalni integritet i da okonča rat".

Vođe evropske dvadesetsedmorice su početkom februara odobrile dodatnu pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra u periodu od četiri godine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen treba sutra na dan dvogodišnjice početka ruske invazije da ide u Kijev. 

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika