Web Analytics
Danas dve godine od početka ruske invazije na Ukrajinu - BetaRS

Danas dve godine od početka ruske invazije na Ukrajinu

Svet | Izvor: Beta | 24.02.2024 | access_time 00:45
Danas dve godine od početka ruske invazije na Ukrajinu

U svetu će danas skupovima, sastancima i izložbama podrške Ukrajini biti obeležena druga godišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Skupovi su najavljeni u nekoliko evropskih gradova a u Beogradu će biti danas održan Marš solidarnosti sa Ukrajinom,  otvorena izložba "Solidarnost sa Ukrajinom", a biće održana i panel diskusija "O ratu iz perspektive Ukrajinaca".

U Italiji, koja je ove godine predsedavajuća Grupom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) biće održan virtuelni samit sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u znak podrške njegovoj zemlji.

Skupovi će biti održani u nekoliko gradova kao što su Berlin i Varšava, a negde će okupljanja biti ispred ambasada Rusije.

Uoči obeležavanje te godišnjice, uvedeni su novi paketi sankcija Rusiji.

Savet Evropske unije je u petak uveo 13. paket restriktivnih mera protiv Rusije, a na listi sankcionisanih subjekata je i jedno preduzeće iz Srbije zbog zaobilaženja trgovinskih ograničenja.

Nove sankcije "protiv režima Vladimira Putina i odgovornih za nastavak njegovog nezakonitog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji ga podržavaju" uvedene su za 106 pojedinaca i 88 subjekata odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteteta i nezavisnosti Ukrajine.

EU je pozvala na nastavak podrške Ukrajini, pošto predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obilazeći svet traži podršku posebno vojnu.

Moskva je kao odgovor na evropske sankcije, proširila spisak političara EU kojima zabranjuje ulazak u Rusiju.

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) je takođe najavio sankcije protiv dodatnih 500 pravnih i drugih lica u Rusiji i drugde zbog rata u Ukrajini i smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru.

Druga godišnjica se dešava posle nedavne smrti protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog u zatvoru u krugu Arktika. Njegova smrt je izazvala talas skupova odavanje pošte Navaljnom ali i nezadovoljstva prema ruskim vlastima

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika