Web Analytics
Ukrajina potpisala bilateralne sporazume o bezbednosti sa Kanadom i Italijom - BetaRS

Ukrajina potpisala bilateralne sporazume o bezbednosti sa Kanadom i Italijom

Svet | Izvor: Beta-AFP | 24.02.2024 | access_time 18:35
Ukrajina potpisala bilateralne sporazume o bezbednosti sa Kanadom i Italijom
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas, na drugu godišnjicu ruske invazije, da je potpisao bilateralne sporazume o bezbednosti sa Kanadom i Italijom, u cilju učvršćenja veza Ukrajine sa zapadnim saveznicima.

"Danas je Ukrajina očigledno jača nego pre dve godine", kada je počeo rat, napisao je ukrajinski lider na Telegramu, najavljujući zaključivanje bezbednosnog sporazuma sa Kanadom "koji jača poziciju ukrajinskog naroda, posebno vojnika".

Zelenski je zahvalio kanadskom premijeru Džastinu Trudou (Justin Trudeau) koji je bio u poseti Kijevu.

Kancelarija Trudoa je saopštila da sporazum "detaljno opisuje ključne i dugoročne obaveze Kanade da nastavi da podržava Ukrajinu".

Prema istom izvoru, Kanada će Ukrajini odobriti približno 2,2 milijarde dolara finansijske i vojne pomoći 2024. godine.

Zelenski je ranije danas rekao da je potpisao bilateralni bezbednosni sporazum i sa Italijom, čija premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) takođe boravi u Ukrajini.

"Sporazum postavlja čvrste temelje za dugoročno bezbednosno partnerstvo Ukrajine i Italije", rekao je Zelenski, čija je zemlja već sklopila sporazume tog tipa sa nekoliko evropskih zemalja, među kojima su Nemačka i Francuska.

Ukrajina, koja ulazi u treću godinu rata, oslabljena pred samouverenom Rusijom, nastoji da učvrsti dugoročnu podršku svojih zapadnih saveznika.

Poslednjih meseci političke podele u Vašingtonu i Briselu otežale su dodeljivanje zapadne pomoći, pre svega vojne, neophodne za Kijev.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen), koja je takođe u Ukrajini, izjavila je danas da će Evropska unija (EU) Kijevu u martu isplatiti 4,5 milijardi evra.

To je prva tranša paketa od 50 milijardi evra pomoći koju su u februaru odobrili lideri EU. Taj paket uključuje 33 milijarde evra u kreditima i 17 milijardi u donacijama, tokom četiri godine.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika