Web Analytics
Na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu ponude predstavilo više od 400 izlagača - BetaRS

Na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu ponude predstavilo više od 400 izlagača

Ekonomija | 26.02.2024 | access_time 12:55
Na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu ponude predstavilo više od 400 izlagača
Foto: Kineska Medijska Grupa (CMG)

Na Beograskom sajmu održan je 45. Međunarodni sajam turizma na kome je više od 27 zemalja i više od 400 izlagača predstavilo svoje ponude.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je sajam otvoren nakon godine u kojoj je Srbiju posetilo rekordnih 2,1 milion stranih turista, petinu više nego 2022.

"Danas, sa nemalo ponosa, vas obaveštavam da je Srbija bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu i iznosila je 79 odsto", kazao je Vučić.

Predsednik je kazao da Srbija još uvek nije iskoristila sve svoje turističke potencijale i da je potrebno veće ulaganje u banjski i rečni turizam, pre svega na Dunavu, kao i etno i seoski turizam, posebno u smeštajne kapacitete.

Na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu ponude predstavilo više od 400 izlagača
Foto: Kineska Medijska Grupa (CMG)

"U protekloj deceniji izgaradili smo čak 126 hotela, pa ih je sada u Srbiji 423. Jesmo li mnogo toga napravil? Nismo. Morali smo mnogo više, morali smo snažnije da podstičemo privatni sektor i siguran sam da bismo i oni i mi mogli da zaradimo mnogo više", istakao je.

Od izložbe EXPO 2027 očekuje se da oko tri miliona turista poseti Srbiju.Vučić je naveo da je potrebno izgraditi još stotinu novih hotela, ali i poboljšati ostalu turističku infrastrukturu, kao i kulturnu ponudu, popout ture Putevi rimskih imperatora i izgradnje novog muzeja Nikole Tesle.

"Beograd će biti nosilac tog razvoja, u to nema nikakve sumnje, zahvaljujući EXPO 2027. Predstavićemo zemlju kao mesto inovacija, savremenih tehnologija i jednog od lidera u veštačkoj inteligenciji, makar u niovou zemalja naše veličine i naše ekonomske snage", poručio je Vučić.

Na sajmu turizma u Beogradu, najvećim u ovom delu Evrope, čiji je ovogodišnji slogan bio "Avantura počinje ovde", prvi put su nastupitile Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija, a zemlje koje su se vratile i ponovo učestvovale su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

Teme