Web Analytics
Đedović Handanović potpisala sporazume sa EBRD za podršku ulaganjima u sektor OIE u Srbiji - BetaRS

Đedović Handanović potpisala sporazume sa EBRD za podršku ulaganjima u sektor OIE u Srbiji

Izvori | Izvor: Beta | 26.02.2024 | access_time 14:15
Đedović Handanović potpisala sporazume sa EBRD za podršku ulaganjima u sektor OIE u Srbiji
Foto: Vlada Srbije
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas u Londonu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, dva dokumenta o saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za podršku ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.

Đedović Handanović je potpisala Sporazum o bespovratnim sredstvima u vrednosti od tri miliona evra u okviru projekta "Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji", koji ministarstvo realizuje u saradnji sa EBRD i gradovima i opštinama širom Srbije, objavilo je ministarstvo.

"Kroz projekat, ukupne vrednosti 40,5 miliona evra, od kojih 10,5 miliona evra čine bespovratna sredstva, planiramo uvođenje OIE u sektor daljinskog grejanja u 10 lokalnih samouprava u Srbiji korišćenjem, između ostalog, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i geotermalnih izvora", navela je Đedović Handanović.

Kako je precizirala, u Bogatiću se planira da se kotlarnica na ugalj zameni upotrebom geotermalne energije za grejanje, a u Novom Pazaru toplotnom pumpom koja koristi otpadnu toplotu iz vodovoda.

"U Kruševcu toplotna pumpa će omogućiti da se otpadna toplota iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda iskoristi u sistemu daljinskog grejanja. Realizacijom projekata koje planiramo sa EBRD udvostručili bismo proizvodnju toplotne energije iz OIE, uz značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida", kazala je ministarka.

Pismom o namerama, koje je potpisano sa EBRD Ministartvo rudarstva i energetike, nastaviće se saradnju sa ovom institucijom u sprovođenju aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije i u ovoj godini, navedeno je u saopštenju.

"Zajedno sa EBRD uspešno smo prošle godine sproveli prve aukcije za OIE kojima smo obezbedili oko 700 megavata novih zelenih elektrana na vetar i sunce, i investicije veće od milijardu evra. Pismom o namerama između Ministarstva i EBRD koji smo danas potpisali obezbedili smo podršku ove međunarodne finansijske institucije i u drugom krugu aukcija, koje ćemo sprovesti u drugoj polovini ove godine", kazala je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, ove aukcije, deo su trogodišnjeg plana za obezbeđivanje najmanje 1.300 megavata novih kapaciteta iz OIE, a investitori će se nadmetati za tržišne premije za ukupno 400 megavata.

"Novim investicijama u OIE obezbedićemo dodatne kapacitete za proizvodnju električne energije, kroz investicije privatnog sektora, doprinoseći smanjenju emisije štetnih gasova, ali i većoj energetskoj sigurnosti", rekla je Đedović Handanović.

Ona je naglasila i da je EBRD za Srbiju veoma važan partner u energetskoj tranziciji, a da je Srbija među pet najvećih tržišta ove evropske finansijske institucije.

"Težište saradnje u narednom periodu biće na energetici, što Srbiji pored povoljnih uslova finansiranja, znači i prenošenje najbolje evropske prakse u realizaciji projekata, što znači i razvoj sektora OIE na efikasan i održiv način, kao što predviđaju i naša strateška dokumenta", rekla je ministarka.

Direktorka EBRD za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlot Ruhe navele je da je zadovoljna potpisivanjem Pisma o namerama koje predviđa nastavak podrške EBRD Ministarstvu rudarstva i energetike u pripremi sledećeg kruga aukcija za solarne i vetroelektrane kapaciteta najmanje 400 megavata, kroz sistem dodele tržišnih premija.

"Pružali smo savetodavnu pomoć i za prve aukcije sprovedene u 2023, koje su bile veoma uspešne, i nadamo se da ćemo ponoviti taj uspeh", rekla je Ruhe.

U okviru posete Londonu, ministarka rudarstva i energetike Srbije učestvovala je na sastanku delegacije Vlade Srbije koju predvodi premijerka Ana Brnavić sa Odil Reno Baso, predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Đedović Handanović je učestovala i na energetskom panelu u okviru Investicionog samita za Zapadni Balakan na temu ubrzavanja energetske tranzicije, kroz povećanje investicije privatnog sektora u OIE.

Teme