Web Analytics
Pendarovski: Demokratski svet mora nastaviti da pomaže borbu Ukrajine do oslobođenja - BetaRS

Pendarovski: Demokratski svet mora nastaviti da pomaže borbu Ukrajine do oslobođenja

Region | 26.02.2024 | access_time 16:15
Pendarovski: Demokratski svet mora nastaviti da pomaže borbu Ukrajine do oslobođenja
BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC/DS
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da demokratski i civilizovani svet mora nastaviti da pomaže rat Ukrajine za slobodu  do potpunog oslobođenja i da nema pravo na poraz.

"Rat za slobodu koji Ukrajina danas vodi je za pravednu stvar u ime celog demokratskog i civilizovanog sveta, koji mora da nastavi da pomaže do potpunog oslobođenja Ukrajine, prosto zato što u toj borbi, svi mi, nemamo pravo na poraz", rekao je Pandarovski na konferenciji "Ukrajina – dve godine herojstva".

Tu konferenciju je organizovala Ambasada Ukrajine u Skoplju u saradnji s nevladinom organizacijom CIVIL – Centar za slobodu, povodom dve godine od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Po rečima Pendarovskog, u svetlu najnovijeg razvoja situacije na vojnom polju i povlačenja ukrajinske vojske iz grada Avdejevke u istočnom delu zemlje, "samo jedinstvo demokratskog sveta i robusna podrška ukrajinskim oružanima snagama mogu da spreče dalje ruske prodore, ali i omoguće povratak teritorija do granica države koje su bile međunarodno priznate nakon raspada Sovjetskog Saveza".

"Imajući to u vidu, nedavna odluka Saveta EU o pomoći od 50 milijardi evra i najava da bi američki Kongres mogao da premosti politički ćorsokak i da odmrzne oko 90 milijardi dolara pomoći Ukrajini, pravi su način na koji treba da se deluje u budućnosti", rekao je predsednik Severne Makedonije.

Istakao je da je taj rat najveća pretnja miru i bezbednosti Evrope i da će ishod godinama uticati na poredak u međunarodnim odnosima celog sveta.

"Rat koji će pokazati da li su godine demokratskog razvoja u Evropi, nakon završetka Hladnog rata, potrošene na realizaciju apstraktne ideje ili je, s druge strane, demokratija i dalje dovoljno otporna i jaka  prema retrogradnim i autoritarnim režimima i izazovima koje oni stvaraju", rekao je Pendarovski.

Po njegovoj oceni, rat u Ukrajini će pokazati da li će upotreba sile postati osnovni princip za određivanje prirode odnosa među državama u ovom veku, ili će ostati na snazi ono što piše u Povelji Ujedinjenih nacija: da su države članice ravnopravne, bez obzira da li su male ili velike.

"Eventualni trijumf retrogradnog principa, izniklog iz arhiva prošlih vekova, bio bi recept za trajnu nestabilnost sveta i povratak u ne tako daleku prošlost kada su geopolitičke igre i interesi velikih bili daleko jači od slobodne volje naroda. Upravo zbog toga ulog celog demokratskog sveta je ogroman, a posledice odbrambenog rata koji Ukrajina danas vodi, prevazilaze njene granice", rekao je Pendarovski.

​Istakao je da je Severna Makedonija još od prvog dana agresije bila solidarna i saosećala je sa stradanjem miliona Ukrajinaca, da je bila među prvim državama koje su ponudile vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć, zemlja koja se glasno protivila narušavanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.

"Naš stav se niije prmenio ni dve godine od početka agresije. Zajedno sa saveznicima u NATO-u konstantno činimo napore da pomoć Ukrajini koja joj je više bego potrebna, ne kasni zbog unutrašnje političke dinamike u zemljama saveznicama", rekao je Pendarovski.

Ocenio je da uspeh Ukrajine danas zavisi ne samo od volje i snage ukrajinske vojske, već i od finansijske, logističke i pre svega vojne pomoći koju mora da dobija.

"Svaka drugačija kalkulacija u ovom kontekstu dovešće do još veće patnje, razaranja u Ukrajini i neizvesnosti za sve nas", upozorio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Teme