Web Analytics
U Atini taksisti u 48-časovnom štrajku uz opštu obustavu rada javnog i privatnog sektora - BetaRS

U Atini taksisti u 48-časovnom štrajku uz opštu obustavu rada javnog i privatnog sektora

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 27.02.2024 | access_time 14:15
U Atini taksisti u 48-časovnom štrajku uz opštu obustavu rada javnog i privatnog sektora
Taksisti u glavnom gradu Grčke - koji čine bitan deo javnog prevoza - danas su započeli 48-časovni štrajk, čiji će se drugi dan poklopiti sa opštim štrajkom javnog i dela privatnog sektora.

Više od 200 taksi vozila provozalo se centrom Atine u okviru demonstracija prvog dana štrajka, na koji je pozvao njihov glavni sindikat zbog niza zahteva, uključujući smanjenje poreza, dopuštanje vožnje "žutim trakama" kojima sada mogu da voze samo autobusi, i strožije propise o korišćenju mobilnih aplikacija, pomoću kojih više putnika deli vožnju taksijem.

Novi porezi nametnuti samozaposlenima uzdrmali su delatnost taksi prevoza, rekao je Jorgos Voilis, taksista i član sindikata. Poresko opterećenje za taksi vozila je "finansijsko poniženje, nadgrobni spomenik" -  smatra on.

Sutra, u sredu, drugi dan štrajka taksista poklopiće se sa opštim štrajkom širom zemlje koji je sazvao glavni krovni sindikat javnog sektora Grčke, povodom prve godišnjice najsmrtonosnije železničke katastrofe u Grčkoj. Skoro 60 ljudi je poginulo, a desetine su povređene 28. februara 2023, kada su se punom brzinom čeono sudarili putnički i teretni voz, kokji su greškom bili poslati na isti kolosek.

"Godina je prošla, a krivci za tu tragediju još nisu odgovarali za svoje zločinačke radnje", naveo je sindikat javnog sektora ADEDY u najavi štrajka.

ADEDY traži i povećanje plata u javnom sektoru za 10 odsto, zbog rastućih troškova života i opšte inflacije, a traži i kolektivne ugovore o platama kao i niz poreskih olakšica.

Očekuje se da će štrajk u sredu poremetiti sav javni prevoz u Atini, ali i prevoz do grčkih ostrva.

Sindikat kontrolora letenja je takođe najavio učešće, što će, kako se očekuje, dovesti do otkazivanja mnogih letova.

Zdravstveno osoblje u javnim bolnicama, nastavnici u državnim školama i osoblje banaka su takođe saopštili da će učestvovati u štrajku.

Teme

Politika

Šta drugi čitaju

IT

Scena