Web Analytics
Evropski parlament odobrio stroža pravila za izvoz otpada u treće zemlje - BetaRS

Evropski parlament odobrio stroža pravila za izvoz otpada u treće zemlje

Životna sredina | Izvor: Beta | 27.02.2024 | access_time 14:35
Evropski parlament odobrio stroža pravila za izvoz otpada u treće zemlje
Evropski parlament odobrio je danas izmenu procedura i kontrolnih mera za transport otpada, koje predviđaju zabranu izvoza plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice OECD.

Slanje otpada u zemlje izvan OECD će biti zabranjeno u roku od dve i po godine od stupanja na snagu novog zakona, dok će uslovi za izvoz u članice te organizacije biti pooštreni.

Odlaganje otpada u drugoj članici EU biće dozvoljeno samo u izuzetnim slučajevima.

Razmena informacija o slanju otpada unutar EU biće digitalizovana i centralizovana, kako bi se poboljšalo izveštavanje i transparentnost, saopštio je Evropski parlament.

Nova uredba predviđa i osnivanje posebne grupe radi unapređenja saradnje članica EU da bi se sprečio i otkrio nelegalni transport otpada.

Poslanici EP su glasali za sporazum postignut sa Savetom EU, čiji je cilj efikasnija zaštita životne sredine i ljudskog zdravlja i postizanje ciljeva EU u oblasti cirkularne ekonomije i zagađenja.

EU je 2020. godine izvezla 32,7 miliona tona otpada, što čini oko 16 odsto globalne trgovine otpadom. Dodatnih 67 miliona tona otpada se svake godine transportuje među zemljama EU.

Izvestiteljka EP Pernil Vajs izjavila je da će EU konačno preuzeti odgovornost za svoj plastični otpad zabranom njegovog izvoza u zemlje koje nisu članice OECD i da će izmenjena pravila osigurati da se otpadom iz EU adekvatno upravlja bez obzira gde se šalje.

"Otpad je resurs kada se njim pravilno upravlja, ali ni u kom slučaju ne bi trebalo da nanosi štetu životnoj sredini ili ljudskom zdravlju", rekla je Vajs.

Posle usvajanja u EP, novi zakon treba da usvoji Savet EU pre nego što bude objavljen u Službenom listu EU.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina