Web Analytics
Ozbiljan rast vojnih budžeta u regionu za 2024. godinu - BetaRS

Ozbiljan rast vojnih budžeta u regionu za 2024. godinu

Politika | Izvor: Beta | 28.02.2024 | access_time 10:45
Ozbiljan rast vojnih budžeta u regionu za 2024. godinu
Ukoliko bi zaživela izjava kandidata na predstojećim američkim predsedničkim izborima Donalda Trampa da SAD ne bi trebalo da brane zemlje članice NATO koje za odbranu izdvajaju manje od dva odsto Bruto domaćeg proizvoda (BDP), većina balkanskih država nema razloga za brigu što pokazuju zvanični podaci njihovih budžeta odbrane za 2024. godinu.

Kako je preneo portal Balkanska bezbednosna mreža, na američku podršku u toj hipotetičkoj situaciji bi mogli da računaju Rumunija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Albanija, a delimično i Crna Gora, jer te zemlje izdvajaju više od dva odsto BDP na vojsku.

Manje od tog nivoa izdvajaju Slovenija, Hrvatska i Severna Makedonija dok Srbija i BiH kao vojno neutralne zemlje ne bi bile predmet interesovanja potencijalne američke odbrane.

Na nedavno održanom sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je da će evropske zemlje članice ove godine izdvojiti prosečno dva odsto BDP na vojsku.

Na području Balkana, Rumunija, Grčka i Mađarska najviše izvlače taj prosek zbog velikih vojnih budžeta koji gledano u procentima BDP-a idu ka rekordnim ciframa iz vremena Hladnog rata.

Rumunija je u 2024. godini planirala vojni budžet u iznosu od 20,5 milijardi dolara, što iznosi čak 5,36 odsto BDP-a, dok Mađarska planira vojni budžet u iznosu od 5,56 milijardi dolara što će prema projekcijama biti 2,5 odsto BDP-a.

Grčka je za Ministarstvo nacionalne odbrane u 2024. godini opredelila 6,64 milijardi dolara (2,6 odsto BDP-a), dok je Bugarska u parlamentu izglasala sredstva za odbranu u iznosu od 2,33 milijarde dolara (2,12 BDP-a).

Srbija je za 2024. godinu iz budžeta opredelila 1,47 milijardi dolara za odbranu ali je predsednik Aleksandar Vučić 13. januara najavio da će za dodatno naoružavanje Vojske Srbije u ovoj godini, mimo odobrenog budžeta, biti izdvojeno još 799 miliona dolara.

"Uzevši u obzir ovu najavu, Srbija za odbranu u 2024. planira 2,27 milijardi dolara što u procentima čini 2,78 odsto bruto domaćeg proizvoda. Procenjeni BDP Srbije za 2024. godinu je prema projekciji MMF-a 81,7 milijardi dolara", piše u tekstu.

Po navodima portala Orbis, Hrvatska je u 2024. godini namenila 1,89 odsto BDP-a za odbranu a zvanični podaci kažu da će na vojnu odbranu biti potrošeno 1,25 milijardi dolara.

"Kako MMF procenjuje da će Hrvatska ostvariti 86,3 milijarde dolara bruto domaćeg proizvoda, troškovi odbrane činiće 1,44 odsto BDP-a što u suštini znači da će biti izdvojena vanbudžetska sredstva za kupovinu naoružanja i vojne opreme", dodaje se.

Slovenija planira da na vojnu odbranu u 2024. potroši 1,1 milijardu dolara (1,5 odsto BDP-a), Albanija 505 miliona dolara (dva odsto BDP-a), Crna Gora oko 81 miliona dolara (1,06 odsto BDP-a), dok će za kapitalne izdatke za naoružanje koji se odnose na dva patrolna broda i helikoptere izdvojiti još 160 miliona dolara iz kredita.

Severna Makedonija nije donela budžet za 2024. godinu a prošle godine je za odbranu izdvojila 294 miliona dolara ili 1,69 odsto BDP-a.

Bosna i Hercegovina nije još usvojila budžet zajedničkih institucija za 2024. godinu, ali je u prošloj godini za Ministarstvo odbrane izdvojeno 218 miliona dolara.

"MMF je bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine u 2023. godini procenio na 27 milijardi dolara što znači da je Vlada u Sarajevu izdvojila 0,81 BDP-a na odbranu i to je ubedljivo najniži nivo na Balkanu, posebno ako se doda činjenica da nisu predviđena nikakva vanbudžetska sredstva ili krediti za kupovinu naoružanja i vojne opreme", piše u tekstu.

Teme