Web Analytics
Kina lansirala satelit za eksperimente sa komunikacionim tehnologijama - BetaRS

Kina lansirala satelit za eksperimente sa komunikacionim tehnologijama

Tehnologija | 28.02.2024 | access_time 16:40
Kina lansirala satelit za eksperimente sa komunikacionim tehnologijama
Fotografija: Raketa-nosač Dugi marš (Long March-5 Y7) koja nosi satelit za eksperimente sa komunikacionim tehnologijama poletela je sa lokacije za lansiranje svemirskih letelica Venčang u južnokineskoj provinciji Hainan, 23. februara 2024. Du Sinsin/Sinhua)

Kina je spešno poslala eksperimentalni satelit komunikacione tehnologije u svemir sa lokacije za lansiranje svemirskih letelica Venčang u južnoj ostrvskoj provinciji Hainan.

Satelit je lansiran 23. februara u 19.30 po pekinškom vremenu raketom-nosačem Dugi marš 5Y7(Long March-5 Y7) i uspešno ušao u planiranu orbitu.

Satelit će se uglavnom koristiti za eksperimente sa višepojasnim i brzim komunikacionim tehnologijama.

Ovo je 509. misija za rakete nosače serije Dugi marš.

Dugi marš je najveća niskotemperaturna raketa-nosač u upotrebi u Kini. Razvila ga je Kineska akademija za tehnologiju lansirnih vozila, ima jezgro prečnika pet metara i pokrećuu ga dva motora na vodonik-kiseonik YF-77 i osam motora sa tečnim kiseonikom i kerozinom YF-100, sa potiskom pri poletanju većim od 1.000 tona.

Očekuje se da će raketa-nosač Dugi marš-5 ove godine biti lansirana četiri do pet puta, rekao je Lu Luliang, zamenik glavnog konstruktora rakete. I narednih nekoliko godina nastaviće da održava takvu frekvenciju.

Teme