Web Analytics
AP: Međunarodna misija kaže da su izbori u Srbiji bili u nepravednim uslovima - BetaRS

AP: Međunarodna misija kaže da su izbori u Srbiji bili u nepravednim uslovima

Politika | Izvor: Beta | 29.02.2024 | access_time 00:00
AP: Međunarodna misija kaže da su izbori u Srbiji bili u nepravednim uslovima
 Američka novinska agencija AP piše da su "nedavni sporni izbori u Srbiji održani u 'nepravednim uslovima' delom zbog predsednikovog učešća i sistemskih prednosti za vladajuću stranku - navodi se u izveštaju međunarodnih posmatrača objavljenom u sredu".

U Konačnom izveštaju Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) "takođe se navodi da su decembarski izbori u toj balkanskoj zemlji bili 'ometani oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa' " - prenosi AP.

Agencija konstatuje da je "Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali se populistička vlada predsednika Aleksandra Vučića suočila sa optužbama za suzbijanje demokratskih sloboda", kao i da "opozicija tvrdi da joj je oduzeta pobeda u glavnom gradu Beogradu i da je ceo izborni proces bio neregularan. Političke tenzije dovele su do velikih uličnih protesta".

"Vučić i njegova vladajuća Srpska napredna stranka negirali su da je bilo kršenja propisa - navodi AP i piše da je "premijerka Ana Brnabić pozivajući se na delove novog izveštaja OEBS-ove Kancelarije, optužila opozicione grupe i nezavisne medije da 'lažni narativ' o navodnoj prevari kreiraju s ciljem da destabilizuju zemlju".

"Izbori u Srbiji su bili slobodni i fer", rekla je Brnabić, "tvrdeći da izveštaj to dokazuje" - piše AP i nastavlja da se "u izveštaju, međutim, navodi da je 'odlučujuća umešanost' Vučića, 'zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorila nepravedne uslove' " i da je "takođe navedena 'preovladavajuća autocenzura među novinarima i snažan uticaj vlade na većinu medija' ".

Neki u opoziciji su iskoristili izveštaj da potkrepe svoje tvrdnje - piše AP i navodi da je "liderka opozicije iz 'Srbije protiv nasilja' Marinika Tepić" rekla da "kada vam neko kaže da su izbori protekli u neravnopravnim uslovima, favorizovanju jednog čoveka, jedne stranke, u atmosferi polarizacije i govora mržnje... to su nepravedni, neslobodni i nedemokratski izbori".

AP piše da su "opozicija i pojedini posmatrači lokalnih izbora tvrdili da su birači iz inostranstva dodavani na biračke spiskove u Beogradu i na dan izbora ukrcavani da glasaju za vladajuću stranku" i da se u izveštaju ODIHR kaže da su te optužbe "podrile poverenje javnosti u integritet lokalnih izbora i takođe su uticale na prihvatanje parlamentarnih rezultata".

OIHR je pozvao vlasti da izvrše "smislenu reviziju biračkih spiskova i matičnih knjiga uz učešće relevantnih zainteresovanih strana", navodi AP i zaključuje da ostale preporuke obuhvataju sprovođenje mehanizama nadzora da bi se sprečili "zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući zaposlene u javnim i državnim institucijama".

Teme