Web Analytics
Varheji: Plan rasta može da udvostruči ekonomiju Zapadnog Balkana u narednih 10 godina - BetaRS

Varheji: Plan rasta može da udvostruči ekonomiju Zapadnog Balkana u narednih 10 godina

Region | 29.02.2024 | access_time 12:05
Varheji: Plan rasta može da udvostruči ekonomiju Zapadnog Balkana u narednih 10 godina
AP Photo/Armando Babani

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Tirani da je Plan rasta za Zapadni Balkan ambiciozan, te da bi njime zemlje u regionu udvostručile svoje ekonomije u narednih 10 godina.

"Imamo poverenje u Zapadni Balkan da može iskoristiti ove benefite. Mislimo da je ovaj plan može da doprinese udvostručenju ekonomije Zapadnog Balkana u narednih 10 godina, što znači da smanji jaz u razvoju sa EU prosekom", rekao je on na početku sastanka lidera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana EU za rast na Zapadnom Balkanu.

Dodao je da iako je Evropska komisija na kraju mandata, želi da ostavi iza sebe nešto što je ozbiljno, opipljivo kako bi bio ubrzan proces proširenja.

Integracija, rekao je Varheji, ne podrazumeva samo administraciju već i društvenu i ekonomsku integraciju regiona u EU.

"Što takođe znači da EU već treba da obezbedi benefite članstva čak i pre samog pristupanja", rekao je.

Evrokomesar je još istakao da je potrebno da region ide napred brže, da sprovodi reforme, te da će plan da funkcioniše samo uz njihovo sprovođenje.

Nakon uvodnih obarćanja albanskog premiejra Edija Rame i Varhejija sastanak lidera je zatvoren za javnost, a po završetku će Varheji i Rama, kao domaćini skupa u Tirani, održati zajedničku konferenciju za novinare.

Od lidera Zapadnog Balkana, pored Rame, na sastanku su prisutni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Taljat Džaferi i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto, a nema zvaničnika Crne Gore i Kosova koji su juče bili u Tirani na samitu Ukrajina - jugoistočna Evropa.

Samit je posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan koji predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan koji je Evropska komisija usvojila u novembru, odnosi se na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobija određenu svotu novca svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Teme