Web Analytics
Šapić: Nova fontana na Trgu Nikole Pašića biće po uzoru na staru - BetaRS

Šapić: Nova fontana na Trgu Nikole Pašića biće po uzoru na staru

Društvo | 29.02.2024 | access_time 13:40
Šapić: Nova fontana na Trgu Nikole Pašića biće po uzoru na staru
Foto: Beta/Milan Ilić

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas, tokom obilaska radova na Trgu Nikole Pašića, da će dosadašnja fontana biti srušena, a da će umesto nje biti izgrađena nova po uzoru na onu koja se na tom mestu nalazila od 1953. do 1984. godine.

"Biće fontana onakva kakva je bila izvorno, kada se radila od 1953. do 1984. godine kada je rekonstruisana", rekao je Šapić novinarima.

Upitan o tome što deo građana Beograda smatra da je dosadašnja fontana bila jedan od simbola grada, Šapić je kazao da je "postao argument da je simbol grada fontana koja je izgrađena na tadašnjem Trgu Marksa i Engelsa".

"Ja kad čujem Marksa i Engelsa, ja dobijem ospice. Za mene sve što ima neku vrstu simbolike sa Marksom i Engelsom, Josipom Brozom, komunistima, boljševicima i svemu onome što je karakterisalo taj period, koji neki Beograđani sa setom posmatraju - ja ga ne posmatram. Ali nisam ja doneo tu odluku, to su donele arhitekte još pre nekoliko godina", kazao je Šapić.

Dodao je da ima averziju prema svemu što ima veze sa boljševizmom i komunizmom, i onim što je "upropastilo srpski narod od Drugog svetskog rata do danas", ali naglasio da je to njegova lična stvar.

Naveo je da će i spomenik Nikoli Pašiću biti rađen paralelno, odnosno da će biti sređen, očišćen, da će biti zamenjene popucale ploče na postamentu, dodajući da ne zna da li će on biti skinut zbog rekonstrukcije, ali da će to odlučiti gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Naveo je da će radovi, koji koštaju 584 miliona dinara, trajati oko sedam meseci i da bi, ukoliko ne bude većih problema, trebalo da budu gotovi do jeseni.

Šapić se osvrnuo i na nedavne kritike da je prolaz Bezistan, koji se nalazi nedaleko od Trga Nikole Pašića, u lošem stanju, navodeći da on trenutno ne može da bude rekonstruisan zbog imovinskih problema, odnosno jer je trećina u privatnoj svojini.

"Ne može da se uđe u rekonstrukciju dok se to ne reši... I on će doći na red, ali ne može sve odjednom", naveo je predsednik Privremenog organa Grada.

Dodao je i da bi oko 20. marta trebalo da krene izgradnja garaže pored Doma Narodne skupštine, čiji je početak odlagan zbog arheoloških istraživanja.

Govoreći o kašnjenju radova na izgradnji nove autobuske stanice na Novom Beogradu, koja je trebalo da bude otvorena u januaru, Šapić je naveo da su radovi u toku i da bi trebalo da budu završeni za "mesec, dva".

Prema njegovim rečima, kašnjenje je nastalo zbog radova na pristupnim saobraćajnicama i da postupak treba da sprovede gradska Direkcija za građevinsko zemljište.

Teme