Web Analytics
RZS: Srbija nije ostala bez polovine šuma - BetaRS

RZS: Srbija nije ostala bez polovine šuma

Životna sredina | Izvor: Beta | 29.02.2024 | access_time 14:10
RZS: Srbija nije ostala bez polovine šuma
Najnoviji popis poljoprivrede pokazao je da je površina pod šumama na poljoprivrednim gazdinstvima za pet godina smanjena za 48,2 odsto, ali se to ne odnosi na ukupnu pošumljenost u Srbiji, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

U odgovoru na pitanja agencije Beta, povodom rezultata popisa koji pokazuju da je površina pod šumom smanjena na 504.104 hektara u odnosu na 2018, RZS je naveo da to ne znači da je Srbija ostala bez tih šuma, nego da je glavni razlog to što pravna lica koja raspolažu velikim površinama pod šumama nemaju više status poljoprivrednog gazdinstva, pa nisu bila obuhvaćena popisom.

RZS je precizirao da se podaci iz popisa odnose isključivo na poljoprivredna gazdinstva privrednih društava, zemljoradničkih zadruga i drugih oblika pravnih lica i preduzetnika koji su registrovani da obavljaju poljoprivrednu delatnost i porodična poljoprivredna gazdinstva.

"Površine pod šumama prikazane u prvim rezultatima Popisa poljoprivrede 2023. odnose se isključivo na površinu pod šumama poljoprivrednih gazdinstava koja su i bila predmet ovog popisa i ne predstavljaju ukupnu površinu pod šumom u Republici Srbiji", objašnjava se u odgovoru.

RZS je naveo da je cilj Popisa poljoprivrede prikupljanje podataka o strukturi poljoprivrednog zemljišta i da se podaci o ostalim zemljišnim površinama kojima poljoprivredna gazdinstva raspolažu, uključujući površine pod šumom, isključivo prikupljaju radi dobijanja bilansa ukupno raspoloživog zemljišta svakog popisanog poljoprivrednog gazdinstva.

"Sva fizička i pravna lica koja raspolažu šumskim fondovima, a ne obavljaju delatnost poljoprivrede i nisu ispunila kriterijum za poljoprivredno gazdinstvo – nisu ni bila predmet Popisa poljoprivrede 2023, kao ni njihove površine pod šumom", saopštio je RZS.

U saopštenju se objašnjava da je do značajnog pada površine pod šumom na poljoprivrednim gazdinstvima došlo, pre svega, zbog toga što pravna lica koja raspolažu velikim površinama pod šumama nemaju više status poljoprivrednog gazdinstva jer u obavljanju svojih delatnosti više ne koriste poljoprivredno zemljište.

"To što više ne ispunjavaju uslov za poljoprivredno gazdinstvo (prema kriterijumima Popisa poljoprivrede) i nisu predmet popisa ne znači da i dalje ne raspolažu velikim šumskim površinama", naveli su iz RZS.

Ukupne površine pod šumom u Srbiji predmet su istraživanja statistike šumarstva, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da te podatke nije moguće porediti sa podacima iz Popisa poljoprivrede jer postoje metodološke razlike koje se tiču jedinica posmatranja i obuhvata.

Prema poslednjim podacima, za 2020. godinu, ukupna površina pod šumom u Srbiji bila je 2.261.386 hektara. Od toga je u državnoj svojini 976.302 hektara a u privatnoj svojini 1.285.084 hektara.

RZS je saopštio da je pošumljenost Srbije oko 29 odsto i da je najveći procenat površine pod šumom u južnoj i istočnoj Srbiji (oko 41 odsto), zatim u Šumadiji i zapadnoj Srbiji (oko 37 odsto), u regionu Beograda (19 odsto), dok je najmanji u Vojvodini (sedam odsto).

U toku 2024. godine biće sprovedeno novo istraživanje statistike šumarstva čiji će rezultati biti objavljeni u drugoj polovini godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina