Web Analytics
Eksperti UN optužili vladu Nikaragve za zloupotrebe ravne zločinima protiv čovečnosti - BetaRS

Eksperti UN optužili vladu Nikaragve za zloupotrebe ravne zločinima protiv čovečnosti

Svet | 29.02.2024 | access_time 16:20
Eksperti UN optužili vladu Nikaragve za zloupotrebe ravne zločinima protiv čovečnosti
prt.scr youtube

Tim eksperata UN je danas nakon višemesečne istrage optužio vladu Nikaragve na čelu sa predsednikom Danijelom Ortegom da je počinila "ozbiljna i sistematska kršenja ljudskih prava, ravna zločinima protiv čovečnosti".


Vlada predsednika Danijela Ortege je i ranije napadala svoje protivnike, ali su se represije pojačale nakon velikih antivladinih protesta iz 2018. godine koje je vlada nasilno suzbila.

Sam Ortega je više puta ponovio da su ti protesti protiv njega bili "neuspeli pokušaj državnog udara organizovanog od strane SAD".

Prema nezavisnom timu eksperata UN u prošloj godini represije su se proširile na velike delove društva sa ciljem na "dugoročno onesposobljavanje svake vrste opozicije".

UN tvrde da je vlada napadala civile, uključujući studente, domorodačko stanovništvo, crnce u Nikaragvi, kao i pripadnike katoličke crkve.

Prema njihovim navodima na meti su se našla čak i deca i članovi porodica samo zato što su rodbinski povezani sa protivnicima vlade.

Izveštaj UN poziva Orteginu vladu da oslobodi "proizvoljno" pritvorene građane Nikaragve i pozivaju se globalni lideri da prošire sankcije "protiv pojedinaca i institucija uključene u kršenje ljudskih prava".

U decembru, policija je optužila direktorku izbora za mis Nikaragve za zaveru rekavši da je nameštala takmičenje protiv provladinih misica.

Vlada je u februaru zatvorila čitav niz društvenih organizacija uključujući državnu izviđačku organizaciju i rotari klub a na meti su se našla i iko verskih udruženja.

U izveštaju se navodi da se obračun proširio i preko granica Nikaragve na stotine hiljada ljudi koji su pobegli od vladine represije, uglavnom u SAD i Kostariku. Njima je vlada oduzela državljanstvo i time ostavlla bez mogućnosti pristupa osnovnim pravima.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika