Web Analytics
Dodik: Obeležavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti pokazuje sav paradoks postojanja BiH - BetaRS

Dodik: Obeležavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti pokazuje sav paradoks postojanja BiH

Region | 29.02.2024 | access_time 16:25
Dodik: Obeležavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti pokazuje sav paradoks postojanja BiH
Foto: Minstarstvo odbrane Srbije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da obeležavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH jasno pokazuje sav paradoks postojanja Bosne i Hercegovine.

"Obeležavanje tragičnog datuma, 1. marta, kao takozvanog ’dana nezavisnosti BiH’, kada je u Sarajevu na kukavički način prolivena srpska krv, jasno pokazuje sav paradoks postojanja te i takve BiH", rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

On je dodao da je Federacija BiH "jedina na svetu koja slavi smrt, ubijanje, paljenje srpske zastave i to na svadbenom veselju ugledne sarajevske svešteničke porodice".

"Јoš tužnije je da ubicama i onima koji slave zversko ubistvo srpskog svata 1. mart čestitaju diplomate zapadnih ambasada koje nama, srpskom narodu, drže predavanja o ljudskim pravima i demokratiji. Ne znam ni kako to da nazovem - tragedija ili ironija ili licemerstvo, ili sve troje zajedno", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, radi se o sve te tri stavi i dodatno "patološkoj mržnji prema Republici Srpskoj i svemu što je srpsko".

Govoreći o sinoćnjem prijemu, održanom u sarajevskoj Većnici povodom Dana nezavisnosti BiH, Dodik je rekao da se radi o "sramnom prijemu, upriličenom povodom crnog datuma 1. marta, u srcu sarajevske kasabe, koja se lažno predstavlja multietničkim gradom, na kaldrmi na kojoj je svirepo i mučki život izgubio srpski svat, a zločinačkim pucnjima prekinuto svadbeno veselje".

"Prvi mart je samo dodatno razotkrio pravu istinu i šta se sprema srpskom narodu u ’bosanskom loncu’, koji je uzavreo od prevelike želje muslimana da od BiH naprave muslimansku državu u srcu Evrope, a nemuslimane, odnosno Srbe i Hrvate, po njima starom znanom receptu iz prošlih ratova, pobiju, iskorene, proteraju", naveo je on.

Prema njegovim rečima, to je sprečilo rukovodstvo Srba u BiH 1992. godine, koje je, kako je naglasio, već ranije shvatilo da se sprema scenario sadržan u "Islamskoj deklaraciji" Alije Izetbegovića.

Dodik je naglasio da 1. mart nije i ne može biti praznik srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH, ali jeste, kako je naveo, "putokaz gde bi završili kao narod da nije bilo 9. januara i odluke Srba da ne dozvoljavaju nikome da preko njih i umesto njih donosi odluke o prostoru na kojem žive hiljadu godinu i koji je neraskidivno vezan za Srbe".

On je sinoćne obraćanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića o "agresorima, od kojih se morala braniti suverena i nezavisna BiH" nazvao "lupetanjem", ocenivši da BiH ni danas nije suverena, jer, kako je kazao, predstavnici raznih ambasada i visoki predstavnici donose odluke, namerću zakone i uređuju BiH.

U BiH je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH, na koji su izašli Bošnjaci i Hrvati i glasali za izlazak iz tadašnje SFRJ.

Za Srbe u BiH je to bila nelegitimna odluka.

1. marta 1992. godine je ispred pravoslavne crkve na Baščaršiji u centru Sarajeva ubijen srpski svat Nikola Gardović, što srpski političari u BiH navode kao događaj koji je nagovijestio građanski rat u BiH.

Srbi u BiH su 9. i 10. novmbra glasali na plebiscitu za ostanak u SFRJ, koji je organizovala Skupština srpskog naroda u BiH, konstituisana nekoliko dana ranije.

Na nivou BiH ne postoji zakon o praznicima, već su praznici u dva bh. entiteta određeni entiteskim zakonima.

Tako se 1. mart, kao Dan nezavisnosti BiH, proslavlja samo u Federaciji BiH.

Teme