Web Analytics
Đilas: Predsednik Srbije besramno izvređao Šenaha - BetaRS

Đilas: Predsednik Srbije besramno izvređao Šenaha

Politika | 29.02.2024 | access_time 16:55
Đilas: Predsednik Srbije besramno izvređao Šenaha
Foto: Beta/Milan Ilić

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "potpuno lično i besramno" izvređao šefa posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na decembarskim izborima u Srbiji Stefana Šenaha.

Đilas je u saopštenju naveo da te uvrede potvrđuju da je Vučić "najbolji đak (lidera Srpske radikalne stranke) Vojislava Šešelja" i da se, kako je naveo, "vratio na fabrička podešavanja", odnosno na period kada je bio u SRS.

Vučić je, na pitanje o izjavi Šenaha da je posmatračka misija na izborima u Srbiji u decembru primetila da je mnogo više birača prijavljeno za gradske izbore nego za parlament odgovorio da je stekao utisak da je Šenah "svetski prevarant".

"To je isto kao kada bih ja rekao o njemu, a on je poznat po mnogo čemu u Austriji, da sam stekao utisak da je svetski prevarant i lopuža i da su mi mnogi ljudi rekli za to, a i liči mi da je belosvetski prevarant i poznata lopuža u Austriji", kazao je Vučić novinarima u Tirani.

Šenah je ranije danas izjavio i da se čini da je dovođenje građana autobusima u Beograd iz Republike Srpske na dan izbora "instrument krađe".

Lider SSP u saopštenju je stavove predsednika Srbije o Šenahu ocenio kao Vučićev "najnoviji pomahnitali napad", te ga nazvao "Šešeljevim potrčkom".

"Radikalske uvrede je izgovorio samo zato što je Šenah i danas izjavio da izveštaj ODIHR-a potvrđuje zaključak o izbornim neregularnostima koje su izmenile izbornu volju građana Beograda i Srbije", kazao je Đilas.

Kako je naveo, time je Šenah "u potpunosti ogolio patologiju režima", koji, kako je ocenio, "ulazi u terminalnu fazu raspada pred očima i srpske i međunarodne javnosti".

Dodao je da je Šenah bio deo proširene delegacije ODIHR-a i da je, kako je naveo, nakon pokušaja Vučića i (premijerke Ane) Brnabić da minimalizuju konačni izveštaj Odihr-a o izborima i Srbiji, jasno podvukao ogroman broj izbornih neregularnosti i kršenja zakona u Beogradu i širom Srbije.

Prema njegovim rečima, Vučić potom "ni sa funkcije predsednika države nije mogao da se savlada".

"Potpuno lično i besramno je izvređao šefa međunarodne posmatračke misije. I to samo zato što je Šenah rekao šta je misija videla na izborima u Srbiji", dodao je Đilas.

Da stvar bude gora, kako je ocenio lider SSP, to se dešava u danu kada ceo svet saznaje i da je Srbija na listi "Freedom Hous-a" dramatično pala, kao nikad do sad, te da je između Rusije i Sijera Leonea.

Po tome izveštaju, kako je Đilas rekao, Srbija je najgora u Evropi po nivou političkih prava i građanskih sloboda, nezavisnosti pravosuđa, slobode medija, obračuna za opozicijom i kritičarima vlasti.

"Upravo izbori u decembru su označeni kao najproblematičnija tačka i prvi od razloga za sunovrat Srbije pod Vučićem na listi demokratskih država", dodao je Đilas.

Teme