Web Analytics
Advokat za Betu: Predsednik i sekretar VSS privedeni u novosadski zatvor - BetaRS

Advokat za Betu: Predsednik i sekretar VSS privedeni u novosadski zatvor

Društvo | 01.03.2024 | access_time 13:40
Advokat za Betu: Predsednik i sekretar VSS privedeni u novosadski zatvor
Foto: Beta/Emil Vas

Predsednik i sekretar Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić i Predrag Jevtić danas su privedeni u novosadski zatvor, kazao je agenciji Beta pravni zastupnik tog sindikata, advokat Siniša Lunić.

Antić, Jevtić kao i potpredsednik tog sindikata Duško Tolmač uhapšeni su u utorak, nakon što su pripadnici policije izvršili pretrese u njihovim privatnim stanovima i kućama ali su potom, odlukom sudije za prethodni postupak pušteni da se brane sa slobode.

Slučaj se odvija pred Tužilaštvom u Novom Sadu jer je sedište sindikata u Somboru.

Lunić je kazao agenciji Beta da im se stavlja na teret krivično delo pronevere, te podsetio da je "sudija za prethodni postupak prethodni odbio predlog Tužilaštva za stavljanje u pritvor ovih osoba".

"Međutim, veće Višeg suda ( u Novom Sadu) je očigledno preinačilo tu odluku i danas su oni uhapšeni ", kazao je Lunić.

On je naveo da u ovom trenutku zna "samo faktičke podatke", te da, kako je kazao, odbrana nije imala uvid u to rešenje sudskog Veća.

Kako je napomenuo, Jeftić je uhapšen u Somboru a Antić na putu između Kragujevca i Beograda.

Lunić je napomenuo i da još uvek nije video to sudsko rešenje, te će, kako je kazao, tek kada ga bude video, odbrana znati koje će dalje korake da preduzme.

Advokat je, potom, u saopštenju, ocenio i da je "takva odluka prilično neuobičajena u pravosudnom sistemu te da, kako je napomenuo, "odbrana smatra da predstavlja nastavak pritiska na rukovodstvo VSS''.

"Smatramo da se ovakvom odlukom nanosi šteta VSS ali takođe da se ovakvom odlukom sprečava sindikalno delovanja", naveo je on.

Posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Novom Sadu za suzbijanje korupcije je saopštiilo danas da je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih N.A., D.T. i P.J. zbog produženog krivičnog dela "pronevera u saizvršilaštvu".

To tužilaštvo, u saopštenju na svom sajtu, ih sumnjiči da su prisvojili novac i druge pokretne stvari u iznosu od 18.352.162.22 dinara koje su im poverene u Vojnom sindikatu.

Kako je dodalo, osumnjičeni N.A., D.T. i P.J. su uhapšeni i određeno im je zadržavanje do 48 časova, a  nakon što su saslušani, na osnovu predloga javnog tužilaštva osumnjičenima N.A. i P.J. je određen pritvor do 30 dana.

VJT je saopštilo i da će "hitno i detaljno" preduzeti sve dokazne radnje u toku sprovođenja istrage.

Teme