Web Analytics
Tim 42: Predviđene mere nisu dovoljne da se smanji zagađenje vazduha u Leskovcu - BetaRS

Tim 42: Predviđene mere nisu dovoljne da se smanji zagađenje vazduha u Leskovcu

Životna sredina | Izvor: Beta | 01.03.2024 | access_time 14:20
Tim 42: Predviđene mere nisu dovoljne da se smanji zagađenje vazduha u Leskovcu
Foto: Tim 42
Građani Leskovca dišu loš vazduh, a predviđene mere za smanjenje zagađenja nisu efikasne niti adekvatne, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo udruženje građana Tim 42.

"Iako je čest narativ da u seoskim sredinama nema zagađenja vazduha, analizom je utvrđeno da stanovnici u svim naseljima na teritoriji Leskovca dišu vazduh u kategoriji 'loš'", saopštio je Tim 42.

To udruženje je istraživalo kakav je vazduh u Leskovcu i da li su mere koje je grad predvideo da unapredi kvalitet vazduha adekvatne.

"Analizom je utvrđeno da veliki broj mera koje su predviđene akcionim planom nisu efikasne, ne mogu da budu primenjene ili nisu adekvatne", navodi se u saopštenju.

Tim 42 je predstavio publikaciju "Pod kapom zagađenja - Analiza efekta primene kratkoročnog akcionog plana (KAP) za zaštitu vazduha na teritoriji grada Leskovca" u kojoj se ukazuje na značajne nedostatke u usklađenosti ovog akcionog plana s pravilnicima, nedovoljnu analizu ključnih faktora zagađenja i nedostatak konkretnih mera za rešavanje problema zagađenja vazduha.

Udruženje je uradilo i geoprostornu analizu gde je određeno osam glavnih i više podkriterijuma za mapiranje zona zagađenja na teritoriji grada Leskovca: stacionarni izvori zagađenja, saobraćaj, divlje deponije, namena zemljišta, vazdušni pritisak, vetrovi i reljef.

U Leskovcu se postavljanje automatske merne stanice očekuje tokom 2024, a građani kvalitet vazduha sada mogu pratiti putem dostupunih aplikacija.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina