Web Analytics
Živković (EPS): Ove godine hidroelektrane proizvele 38 odsto energije više od plana - BetaRS

Živković (EPS): Ove godine hidroelektrane proizvele 38 odsto energije više od plana

Životna sredina | Izvor: Beta | 01.03.2024 | access_time 15:30
Živković (EPS): Ove godine hidroelektrane proizvele 38 odsto energije više od plana
Foto: EPS/Danilo Mijatovic
Hidroelektrane Elektroprivrede Srbije (EPS) ove godine su proizvele 2,3 miliona megavatsati (MWh) struje - 38 odsto više od plana i oko 300.000 MWh više nego 2023. godine.

To je danas izjavio vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković tokom posete HE "Ovčar Banja".

Rekao je da hidroelektrane EPS-a nastavljaju odličnu proizvodnju i da je ovih dana polovina proizvedene električne energije iz hidro-sektora.

"Zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti naših agregata, angažovanju zaposlenih i dobroj hidrologiji, prošla godina bila je rekordna po proizvodnji električne energije iz hidroelektrana. Plan je premašen za više od 40 odsto, a udeo hidro-zelene energije u ukupnoj proizvodnji bio je 36,5 odsto", rekao je Živković.

Ocenio je da je to rezultat dobro obavčjenih revitalizacija proizvodnih objekata.

Živković je naveo da je plan da u naredne dve godine bude završena revitalizacija reverzibilne HE "Bajina Bašta", a da su u pripremi i revitalizacije "Vlasinskih", "Bistrice", "Potpeć", i "Đerdapa 2".

"Za sve te projekte urađena je projektna dokumentacija, a za 'Vlasinske' i 'Bistricu' su i odobrena bespovratna sredstva preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan, u iznosu od 16, odnosno 7,5 miliona evra", rekao je on, saopštio je EPS.

Naglasio je da je revitalizacija hidro-kapaciteta prioritet EPS-a, jer donosi pouzdanost i veću snagu agregata i povećava kapacitete za proizvodnju električne energije iz hidro potencijala.

"Svaki proizvedeni zeleni MWh je višestruko koristan ne samo za EPS, već za celokupno društvo, građane i privredu Srbije", rekao je on.

Živković je istakao da su HE "Ovčar Banja" i "Međuvršje" "svojevrsni pioniri" hidro-sektora EPS-a, jer su prve hidroelektrane sagrađene posle Drugog svetskog rata i dalje pouzdane, efikasne i postižu rezultate.

Direktor HE "Elektromorava" Petar Domanović rekao je da je godišnji plan proizvodnje premašen za 22 odsto i da je postignut rekord u dnevnoj proizvodnji od 411.913 kilovatsati (KWh).

Domanović je najavio rekonstrukciju hidromehaničke opreme koja će doneti povećanje proizvodnje narednih godina.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina