Web Analytics
Đilas u Rimu sa predsednikom PES, zatražio podršku za slanje misije u Srbiju - BetaRS

Đilas u Rimu sa predsednikom PES, zatražio podršku za slanje misije u Srbiju

Politika | 01.03.2024 | access_time 16:20
Đilas u Rimu sa predsednikom PES, zatražio podršku za slanje misije u Srbiju
Foto: Beta/Milan Ilić

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas razgovarao je danas u Rimu sa predsednikom Partije evropskih socijalista (PES) Stefanom Levenom (Loefven), od koga je zatražio podršku za slanje posebne misije koja bi omogućila promenu izbornih uslova u Srbiji.

Đilas je Levenu, na marginama Kongresa PES, rekao da bi održavanje beogradskih i lokalnih izbora u narednih nekoliko meseci značilo da bi oni bili organizovani "po modelu koji je Evropa ocenila neprihvatljivim", saopštila je SSP.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i zamenik predsednika SSP Borko Stefanović, Đilas je zahvalio članicama PES na podršci Srbiji i njenim građanima da nastave putem evrointegracija, za koje je, između ostalog, neophodno održavanje fer i demokratskih izbora na svim nivoima, navodi se.

Đilas i Leven, bivši premijer Švedske (2014-2021), saglasili su se da su nedavna Rezolucija Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji posle izbora i izveštaj Stefana Šenaha (Schennach), šefa posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) na decembarskim izborima u Srbiji, "dobili potvrdu" konačnim izveštajem Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), dodaje se.

Leven je ponovio navode iz pisma koje je 9. januara uputio premijerki Srbije Ani Brnabić, u kojem je naveo "čitav niz izbornih neregularnosti, od medijskih zloupotreba, preko migracija birača do kupovine glasova i pritiska na građane da glasaju za vladajuću stranku", piše u saopštenju.

Đilas i Stefanović u Rimu učestvuju na kongresu PES, koja okuplja socijaldemokratske i progresivne partije iz zemalja Evropske ekonomske zone i Velike Britanije. Stranka slobode i pravde ima status posmatrača u PES. Na Kongresu, između ostalih, učestvuju nemački kancelar Olaf Šolc i premijeri Španije, Danske i Portugalije, Pedro Sančes, Mete Frederiksen i Antonio Košta.

Teme