Web Analytics
Britanski plan za slanje azilanata u Ruandu duplo poskupeo, a nije ni počeo - BetaRS

Britanski plan za slanje azilanata u Ruandu duplo poskupeo, a nije ni počeo

Migranti | Izvor: Beta-AP | 01.03.2024 | access_time 18:45
Britanski plan za slanje azilanata u Ruandu duplo poskupeo, a nije ni počeo
Sporni plan Vlade Velike Britanije da migrante smešta u Ruandi da tamo podnose i čekaju odluke o azilu, koštao bi kako izgleda bar duplo više nego što se računalo, a njegovo sprovođenje nije ni počelo jer ga je sud blokirao.

U današnjem izveštaju Državne revizorske službe piše da će plan koštati blizu 500 miliona funti (oko 580 miliona evra), plus stotine hiljada funti za svakog deportovanog migranta, dok je Vlada premijera Rišija Sunaka ranije tvrdila da će koštati 290 miliona funti (338 miliona evra), ali je već i to izazvalo lavinu kritika.

"Te brojke otkrivaju iznuđivački plan koji će poreski obveznici morati da plate Vladi Ruande za neizvodljivu i nehumanu šemu koja neće odvratiti ljude koji traže zaštitu na našim obalama", rekao je Enver Solomon, izvršni direktor britanskog Saveta za izbeglice.

Do danas nijedan azilant nije poslat u Ruandu, pošto su taj plan blokirali britanski sudovi, iako je Vlada Ruandi već isplatila 220 miliona funti (250 miliona evra) preko Fonda za ekonomsku transformaciju i integraciju.

Zamišljeno je da taj plan odvrati migrante od opasnog ilegalnog prelaska moreuza Lamanša čamcima.

Po odredbama plana tražioci azila bi bili poslati najpre u Ruandu gde bi se njihovi zahtevi procesuirali i gde bi boravili dok im azil ne bude odobren i u tom slučaju tamo bi i ostajali, a ako ne bude, bili bi deportovani.

Organizacije za ljudska prava i aktivisti su kritikovali taj plan kao "okrutan i neizvodljiv".

Pošto je i britanski Vrhovni sud blokirao taj plan proglasivši ga nezakonitim, vlade Velike Britnije i Ruande su potpisale sporazum kojim se obećava jačanje zaštite migranata, a poslanici u Donjem domu Parlamenta su na osnovu toga odobrili predlog zakona o planu kojim je Ruandu proglašena "bezbednom zemljom".

Predlog tog zakona tek treba da se razmatra u gornjem, Domu lordova, gde je već naišao na jači otpor.

Teme