Web Analytics
Palestinski lekar: 80 odsto Palestinaca ranjeno mecima u metežu kraj konvoja sa pomoći - BetaRS

Palestinski lekar: 80 odsto Palestinaca ranjeno mecima u metežu kraj konvoja sa pomoći

Svet | 01.03.2024 | access_time 19:10
Palestinski lekar: 80 odsto Palestinaca ranjeno mecima u metežu kraj konvoja sa pomoći
 Vršilac dužnosti upravnika bolnice u Gaza Sitiju u koju su preneti neki Palestinci, ranjeni u četvrtak u smrtonosnom metežu kraj konvoja sa humanitarnom pomoći, izjavio je danas da ih je više od 80 odsto pogođeno mecima.

Ostali pacijenti, 34 od 176, povređeni su u metežu koji je izazvala pucnjava, rekao je doktor Muhamed Salha, v.d. direktora bolnice Al-Avda.

Najmanje 112 Palestinca je ubijeno i više od 750 ranjeno kada su se velike grupe očajnih ljudi juče utrkivale da izvuku robu iz konvoja pomoći, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Očevici kažu da su se oni našli na udaru vatre izraelskih vojnika koji su bili u blizini.

Izrael međutim tvrdi da su žrtve pregažene u metežu i da su vojnici pucali samo kada su se osećali ugroženim od mase ljudi.

Veliki broj povreda od metaka pacijenata u bolnici Al-Avda sugeriše da je izraelska vatra bila žestoka.

Za sada nije jasno koliko je ubijenih mecima od ukupno 112 mrtvih, navodi Asošiejted pres.

Salha je rekao da lekari u njegovoj bolnici nisu mogli da operišu teško ranjene pacijente u jučerašnjem incidentu jer im nedostaju lekovi, medicinska orpema i dizel za generatore.

On je dodao da su bolnici u kojoj radi ozbiljne nestašice otkako je Izrael objavio rat posle smrtonosnih napada Hamasa na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra i započeo ofanzivu iz vazduha, sa kopna i mora širom enklave pod opsadom.

Ministarstvo zdravlja Hamasa objavilo je danas da je od početka rata ubijeno najmanje 30.228, a ranjeno 71.377 Palestinaca.

U protekla 24 sata ubijena su 193 Palestinca i 920 ranjena, uključujući one koji su ubijeni ili ranjeni u incidentu kraj konvoja sa pomoći.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika