Web Analytics
Šolc najavio istragu o curenju informacija iz nemačke vojske Rusiji - BetaRS

Šolc najavio istragu o curenju informacija iz nemačke vojske Rusiji

Svet | Izvor: Beta-AFP | 02.03.2024 | access_time 18:00
Šolc najavio istragu o curenju informacija iz nemačke vojske Rusiji
Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je danas izjavio da se temeljno istražuje curenje snimka vojnih oficira kako razgovaraju o poverljivim stvarima u vezi s ratom u Ukrajini, što je objavljeno u Rusiji.

"To je veoma ozbiljna stvar i zato je sada predmet veoma pažljive, veoma temeljne i veoma brze istrage", rekao je Šolc tokom posete Rimu.

Direktorka ruskog državnog televizijskog kanala Margarita Simonjan je u petak na internetu objavila 38-minutni audio snimak - kako je rekla - razgovora oficira nemačke vojske o napadu na Krim 19. februara.

Čuje se kako razgovaraju o mogućnosti da ukrajinske snage upotrebe dugometne krstareće rakete vazduh-zemlja "Taurus" nemačke proizvodnje i potencijalnim posledicama.

Ukrajina dugo od Nemačke traži te rakete "nevidljive stelt-tehnogoije" koje mogu da pogode ciljeve udaljene više od 500 kilometara.

Šolc je do sada odbijao da pošalje te rakete, strahujući da bi to dovelo do zaoštravanja rata u Ukrajini.

To uključuje gađanje ciljeva kao što je glavni most preko Kerčkog moreuza, koji povezuje Rusiju s Krimom kojeg je Rusija pripojila 2014. godine.

Oficiri razgovaraju i o upotrebi raketa koje su Kijevu isporučile Francuska i Velika Britanija.

Stručnjaci koje je konsultovao nemački časopis "Špigel" smatraju da je snimak autentičan.

Neimenovani portparol Ministarstva odbrane Nemačke je rekao Frans presu da je istraga u toku "da bi se utvrdilo da li su presretnute komunikacije u sektoru vazduhoplovstva".

Govoreći danas na diplomatskom forumu u Turskoj, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da snimak pokazuje da Ukrajina i njene pristalice "apsolutno ne žele da promene kurs i žele da nanesu strateški poraz Rusiji na bojnom polju".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika