Web Analytics
Fila konstatovao da nisu ispunjeni uslovi za konstituisanje Skupštine Beograda, biće novi izbori - BetaRS

Fila konstatovao da nisu ispunjeni uslovi za konstituisanje Skupštine Beograda, biće novi izbori

Politika | 03.03.2024 | access_time 10:25
Fila konstatovao da nisu ispunjeni uslovi za konstituisanje Skupštine Beograda, biće novi izbori
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Najstariji odbornik Skupštine Beograda i predsedavajući Toma Fila konstatovao je danas da se nisu ispunili zakonski uslovi za konstituisanje gradskog parlamenta i najavio da će se ići na nove izbore.

"Konstatujem da u sali trenutno ne postoji kvorum za održavanje sednice i obaveštavam vas da se nakon izbora nisu ispunili uslovi propisani Zakonom o lokalnoj samoupravi za konstituisanje Skupštine grada. Ja vam se zavhaljujem i, znači, ono što sam rekao - izbori", rekao je Fila na današnjoj kostitutivnoj sednici.

Sednica Skupštine grada Beograda prvi put je počela 19. februara, kada se na njoj nisu pojavili odbornici do sada vladajućih stranaka, a zatim je nastavljena 1. marta, kada se ponovila ista situacija.

Konstitutivna sednica tada je odložena za danas, 3. mart, što je po Zakonu poslednji dan u kojem bi se mogla formirati nova gradska vlast.

Prema jučerašnjim izjavama Srpska napredna stranka nije uspela da obezbedi većinu u novom sazivu Skupštine Beograda, pa će izbori biti ponovljeni.

Nove izbore za Skupštinu Beograda raspisuje predsednik Skupštine Srbije, koji takođe još nije izabran nakon decembarskih izbora. Očekuje se da će se to dogoditi na sednici nezvanično najavljenoj za 12. mart.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i član Predsedništva SNS, izjavio je u subotu da je savetovao izbornu listu oko SNS da se ide na nove izbore u Beogradu, a iz te stranke su najavili da već od nedelje počinju predizbornu kampanju.

Prema rezultatima decembarskih izbora najviše odbornika u Skupštini grada Beograda dobila je koalicija oko SNS - 49, 43 odbornika dobila je koalicija "Srbija protiv nasilja", koalicija NADA sedam, "Mi - glas iz naroda" šest i Socijalistička partija Srbije pet odbornika.

Iz koalicije "Srbija protiv nasilja" optužili su vlast da je manipulisala biračkim spiskovima, tako što su na beogradske adrese samo zbog glasanja prijavljivani "fiktivni glasači" iz drugih mesta u Srbiji i iz inostranstva, a sumnja u izborne nepravilnosti izražena je i u izveštaju ODIHR-a, dok je Evropski parlament doneo rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga decembarskih izbora u Srbiji.

Teme