Web Analytics
Ministarstvo odbrane Kine pozvalo Filipine da prekinu tenzije u Južnom kineskom moru - BetaRS

Ministarstvo odbrane Kine pozvalo Filipine da prekinu tenzije u Južnom kineskom moru

Svet | 03.03.2024 | access_time 10:50
Ministarstvo odbrane Kine pozvalo Filipine da prekinu tenzije u Južnom kineskom moru
Kineska vojska je pozvala Filipine da "ne prave probleme" u Južnom kineskom moru, rekao je  portparol Ministarstva odbrane, prenosi Kineska medijska grupa.

Zajednička pomorska vojna vežba Filipina i SAD i zajednička vazdušna patrola u Južnom kineskom moru ozbiljno su ugrozile regionalni mir i stabilnost i suprotne su naporima zemalja u regionu da održe mir i stabilnost u regionu, rekao je 29. februara portparol Ministarstva nacionalne odbrane Džang Sijaogang.

On je takođe naglasio da SAD nisu zainteresovana strana po pitanju Južnog kineskog mora i da ne treba da zauzmaju stav po ovom pitanju.

Tokom održavanja zajedničke vojne vežbe Filipina i SAD i zajedničke vazdušne patrole, Južna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine organizovala je krstarenja po moru i u vazduhu u Južnom kineskom moru.

Filipini tvrde da neće odustati od svojih pomorskih zahteva.

Džang je na to odgovorio rekavši da primedbe filipinske strane "mešaju ispravno i pogrešno i da predstavljaju zlonamerne spekulacije".

Plovila filipinske pomorske policije su u više navrata ilegalno upadala u vode u blizini kineskog ostrva Huangjan, a kineska strana je preduzela mere kao što su upozorenja i kontrole ruta u skladu sa zakonom, i rešila je situaciju na razuman i zakonit način uz profesionalnu uzdržanost, dodao je on.

Portparol je takođe naglasio da Kina ima "neosporan suverenitet nad ostrvom Huangjan i njegovim susednim vodama".

"Kina će nastaviti da sprovodi operacije za sprovođenje zakona kako bi zaštitila svoj suverenitet i pomorska prava i interese u vodama pod svojom jurisdikcijom", istakao je Džang.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika