Web Analytics
Izbori u Beogradu najranije 21. aprila, najkasnije 26. maja - BetaRS

Izbori u Beogradu najranije 21. aprila, najkasnije 26. maja

Politika | Izvor: Beta | 03.03.2024 | access_time 12:50
Izbori u Beogradu najranije 21. aprila, najkasnije 26. maja
Rok za raspisivanje novih beogradskih izbora počeo je da teče od danas, kada je istekao zakonski rok za konstituisanje gradskog parlamenta, tako da bi novi izbori morali biti raspisani u narednih 30 dana.

Od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja mora proći najmanje 45, a najviše 60 dana, pa to načelno znači da izbori mogu biti raspisani najranije za 21. april, a najkasnije za 26. maj.

Ukoliko bi se vladajuća većina odlučila da to bude najranije moguće, to bi značilo da što hitnije, u naredna dva ili tri dana, treba da nastavi konstituisanje Skupštine Srbije i izabere predsednika skupštine, koji bi onda raspisao izbore za 21. april.

Ako novi predsednik skupštine bude izabran 12. marta, kako su neki mediji bliski vlasti već najavili, i ako bi on izbore raspisao odmah nakon toga, prvi mogući datum izbora bio bi 28. april, odnosno nedelja uoči prvomajskih i uskršnjih praznika.

Ukoliko se izbor predsednika skupštine još malo odloži, ili on ne raspiše beogradske izbore odmah nakon svog izbora, nego tek početkom aprila, moguće bi bilo da sve do kraja maja prestonicom i dalje upravlja privremeni organ.

Teme