Web Analytics
U Francuskoj prvi miting ekstremne desnice pred izbore za EP u junu - BetaRS

U Francuskoj prvi miting ekstremne desnice pred izbore za EP u junu

Svet | Izvor: Beta-AFP | 03.03.2024 | access_time 19:25
U Francuskoj prvi miting ekstremne desnice pred izbore za EP u junu
U Francuskoj je danas, 100 dana pre izbora za Evropski parlament, održan prvi miting ekstremne desnice, Nacionalnog okupljanja, čiju listu predvodi mladi Žordan Bardela (Jordan Bardela) i čija je stranka favorit na izborima, prema anketama u Francuskoj.

Bardela (28) izabrao je Marsej za svoj prvi miting.

"Ono što su naši lideri i Evropska unija izazvali jedinstvom da idu ruku pod ruku, predstavlja veliko brisanje Francuske", rekao je on na skupu pred 5.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, "brisanje" Francuske predstavlja propadanje na unutrašnjem planu, ali i u Evropi i u svetu.

Bardela je za to okrivio politiku centrističkog predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), kojeg je nazvao "velikim brisačem".

Na skupu je bila liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) koja je osudila Makronov "cinizam" koji veruje da će "naći politički spas stavovima o ratu".

Le Penova je aludirala na nedavnu Makronovu izjavu da nije isključena mogućnost slanja kopnene vojske u Ukrajinu, koja se više od dve godine suočava sa ruskom invazijom.

Prema anketama, Nacionalno okupljanje bi na izborima 9. juna za Evropski parlament, moglo da osvojio od 28 do 30 odsto glasova.

Istovremeno sa tim političkim mitingom, u Marseju je održan skup oko 600 ljudi koji su došli da izraze svoje protivljenje politici Nacionalnog okupljanja.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika