Web Analytics
Nezavisnu međunarodnu istragu o smrti Navaljnog traže 43 zemlje - BetaRS

Nezavisnu međunarodnu istragu o smrti Navaljnog traže 43 zemlje

Svet | 04.03.2024 | access_time 17:05
Nezavisnu međunarodnu istragu o smrti Navaljnog traže 43 zemlje
AP Photo/Mindaugas Kulbis

Ukupno 43 zemlje, uključujući i SAD, Evropsku uniju i Veliku Britaniju uputile su danas zajednički apel za sprovođenje međunarodne istrage o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru u Rusiji.

"Ogorčeni smo zbog smrti opozicionog političara Alekseja Navaljnog, za koju su u krajnjem odgovorni (ruski) presednik (Vladimir) Putin, i ruske vlasti", izjavila je ambasadorka EU Lote Knudsen pred Savetom za ljudska prava u Ženevi, govoreći u ime 43 zemlje.

Navaljni (47) koji je bio žestoki kritičar Kremlja, umro je 16. februara u jednoj od najstrožih ruskih kaznenih kolonija gde je služio kaznu od 19 godina zatvora.

Ruske vlasti su saopštile da je uzrok njegove smrti i dalje nepoznat, a rezultati istrage će verovatno biti dovedeni u pitanje u inostranstvu, piše AP.

Navaljni je sahranjen 1. marta na groblju Borisovo u Moskvi.

Njegova smrt pokrenula je talas osuda na Zapadu.

"Rusija treba da odobri nezavisnu i transparetntnu međunarodnu istragu u okolnosti ove iznenadne smrti", navele su potpisnice poziva i dodale da ta smrt predstavlja "novi signal rastuće i sistematske represije u Rusiji".

Te zemlje takođe pozivaju Rusiju da oslobodi političke zatvorenike, novinare, aktiviste za ljudska prava i protivnike rata u Ukrajini.

"Pozivamo Rusku Federaciju da okonča tu klimu nekažnjivosti i stvori okolinu bez opasnosti za političku opoziciju i kritičke glasove", piše u pozivu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika