Web Analytics
Nemačka ministarka: Vlada Crne Gore posvećena reformama koje će je dovesti do EU - BetaRS

Nemačka ministarka: Vlada Crne Gore posvećena reformama koje će je dovesti do EU

Region | Izvor: Beta | 04.03.2024 | access_time 19:00
Nemačka ministarka: Vlada Crne Gore posvećena reformama koje će je dovesti do EU
Vlada Crne Gore jasno je pokazala da posvećeno radi ka reformama koje će je dovesti do Evropske unije - ocenila je danas u Podgorici ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

Ona je danas posle razgovora s najvišim crnogorskim zvaničnicima rekla da "privremeni uslovi u poglavljima 23 i 24 (vladavina prava) treba da budu postignuti do leta ove godine" i ocenila da je to "jak signal onima koji bi da uspore taj put".

"Evropski projekat je garant za slobodu, demokratiju i vladavinu prava. Želimo da iskoristimo novu dinamiku i da rame uz rame sa Crnom Gorom idemo ka EU. Buduća EU mora da ojača svoje strukture i reformiše procese odlučivanja", kazala je Berbok.

Iste ocene je komesar za proširenje EU Oliver Varheji izneo tokom prošlonedeljne posete Crnoj Gori.

Nemačka ministarka je istakla da je proširenje EU imperativ, posebno od agresije Rusije na Ukrajinu.

"Naše 'životno osiguranje' je članstvo u NATO-u i EU, i nama je važno da Crna Gora ima oba 'životna osiguranja'. Mi intenzivno radimo i jačamo taj put", navela je Berbok.

"Vi niste samo u unutrašnjoj politici pokazali liderstvo, nego i u regionu. Važno je da se greške koje su napravljene koriguju i to važi i za nas i za vas, jer Evropa nije bila spremna kad je trebalo naći novca za razne projekte", kazala je Berbok.

Odgovarajući na pitanje o" malignim ruskim uticajima", kazala je da "ima onih koji žele da oslabe liberalnu državu".

Ministar inostranih poslova Crne Gore Filip Ivanović je na zajedničkoj konferenciji za medije kazao da Crna Gora "ceni i s pažnjom prati stavove evropskih partnera i prijatelja".

"Mi smatramo da je proces proširenja realan i izvodljiv i zato smo odlučili da sve svoje kapacitete stavimo u službu evropske integracije Crne Gore. To je naš glavni cilj", naveo je Ivanović.

Teme