Web Analytics
Bela kuća brani sastanak potpredsednice SAD sa zvaničnikom Vlade Izraela, rivalom Netanjahua - BetaRS

Bela kuća brani sastanak potpredsednice SAD sa zvaničnikom Vlade Izraela, rivalom Netanjahua

Svet | Izvor: Beta-AP | 04.03.2024 | access_time 23:00
Bela kuća brani sastanak potpredsednice SAD sa zvaničnikom Vlade Izraela, rivalom Netanjahua
Potpredsednica SAD Kamala Haris i drugi najviši zvaničnici Bajdenove administracije razgovarali su u ponedeljak sa članom Ratne vlade Izraela koji je došao u Vašington prkoseći svom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Zvaničnici Bele kuće rekli su da je Beni Ganc, Netanijahuov politički rival, tražio sastanak i da je vlada SAD smatrala da je važno da se sastanu uprkos Netanjahuovim prigovorima.

Sastanak je bio u vreme kada su predsednik Džo Bajden, Haris i drugi visoki zvaničnici administracije sve otvorenije nezadovoljni rastućim brojem poginulih u Gazi i patnjama nevinih Palestinaca dok se izraelski rat približava petom mesecu.

"Razgovaraćemo o brojnim stvarima u smislu prioriteta koje svakako imamo, što uključuje postizanje dogovora o taocima, davanje pomoći i zatim postizanje tog šestonedeljnog prekida vatre", rekla je Haris novinarima pre sastanka s Gancom.

SAD su u subotu izvršile prvu od, kako se očekuje, niza isporuka humanitarne pomoći u Gazu iz vazduha.

Bela kuća je pristala na sastanak sa Gancom čak i pošto je zvaničnik Netanjahuove nacionalističke partije Likud rekao da Ganc nije imao odobrenje premijera za svoje sastanke u Vašingtonu, a Netanjahu je oštro kritikovao Ganca što pokazuje sve veću pukotinu unutar izraelskog ratnog rukovodstva.

Pored razgovora sa Haris, Ganc se u ponedeljak sastaje sa koordinatorom Saveta za nacionalnu bezbednost za Bliski istok Bretom Mekgurkom i Džejkom Salivenom, savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost. Ganc bi takođe trebalo da se sastane u ponedeljak sa liderom manjine u Senatu Mičem Mekonelom. U utorak će se sastati sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Tokom vikenda Haris je snažno pozvala na privremeni sporazum o prekidu vatre u Gazi, za koji zvaničnici administracije kažu da će zaustaviti borbe na najmanje šest nedelja, a takođe je pojačala pritisak na Izrael da ne ometa pomoć. Bela kuća se nedeljama zalaže za taj okvirni sporazum.

Izrael je u suštini pristao na dogovor o primirju, a Bela kuća je naglasila da je odgovornost na Hamasu da se pridruži.

Predsednik Džozef Bajden je pod sve većim političkim pritiskom kod kuće zbog načina na koji njegova administracija postupa tokom rata Izraela i Hamasa.

Koordinisan je pritisak birača na levici vladajuće Demokratske stranke pred novembarske predsedničke izbore u SAD koji su nezadovoljni predsednikovom nepokolebljivom podrškom Izraelu u operacijama čije vojske u Gazi je poginulo više od 30.000 Palestinaca.

Ganc, za ​​koga ankete pokazuju da bi mogao da bude odličan kandidat za premijera Izraela smatra se političkim umerenim. Ali nejasno je kako gleda na formiranje palestinske države koju Bajden vidi kao suštinsko za uspostavljanje trajnog mira kada se završi rat u Gazi, ali tome se Netanjahu odlučno protivi.

Pretpostavlja se i da će Ganc, kada se teške borbe smire, napustiti Vladu što bi pojačalo pritisak za vanredne izbore u Izraelu.

Otkako se Ganc pridružio Netanjahuovom ratnom kabinetu sa tri ministra u oktobru, američki zvaničnici su otkrili da je lakše nositi se s njim nego sa Netanjahuom ili ministrom odbrane Joavom Galantom. Iako Ganc ima mnogo istih tvrdolinijaških stavova kao Netanjahu i Galant, otvoreniji je za kompromise o ključnim pitanjima, uključujući povećanu isporuku humanitarne pomoći koja će biti glavna tema razgovora na sastancima u Vašingtonu ove nedelje.

Ganc bi trebalo da se uputi u London posle posete SAD.

Teme