Web Analytics
Novoprošireni NATO počeo velike vežbe na severu Evrope - BetaRS

Novoprošireni NATO počeo velike vežbe na severu Evrope

Svet | Izvor: Beta-AP | 05.03.2024 | access_time 00:25
Novoprošireni NATO počeo velike vežbe na severu Evrope
NATO je u ponedeljak počeo uvežbavanje odbrane svoje novoproširene nordijske teritorije s više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja u vežbama koje će trajati skoro dve nedelje u severnim regionima Finske, Norveške i Švedske.

Sa preko 4.000 finskih vojnika "Nordijski odgovor 2024." - vežba koju predvodi Norveška, predstavlja do sada najveće učešće neke nove članice NATO-a u vežbi na stranom tlu.

Oružane snage Švedske saopštile su da će 4.500 pripadnika njenog Ratnog vazduhoplovstva, Vojske i Ratne mornarice učestvovati u vežbi koja se izvodi u zahtevnim arktičkim zimskim uslovima.

Finska koja sa Rusijom deli 1.340 kilometara granice, pridružila se NATO-u u aprilu 2023. godine istorijskom odlukom posle decenija vojnog nesvrstavanja. Sa svojom kandidaturom za prijem u NATO koju su sada ratifikovale sve članice NATO-a, susedna Švedska završava formalnosti za stupanje u tu vojnu alijansu kao njena 32. članica - najverovatnije u martu.

I Švedska i Finska su razvile jake veze sa NATO-om po završetku Hladnog rata, ali je javno mnjenje ostalo čvrsto protiv punopravnog članstva sve do invazije Rusije na Ukrajinu.

Nesvrstavanje s NATO-om je viđeno kao najbolji način da se izbegne napetost s Rusijom, njihovim moćnim susedom u regionu Baltičkog mora. Ali ruska agresija izazvala je dramatičan pomak u javnom mnjenju u obe zemlje, i one su u maju 2022. zajedno podnele zahtev za prijem članstvo u NATO-u.

Godinama se dvogodišnja NATO vežba koja se izvodi u ekstremnim arktičkim uslovima severne Norveške, zvala "Hladan odgovor" (Cold Response).

Međutim, "zahvaljujući proširenju NATO-a Finskom i na kraju Švedskom, proširujemo vežbu na 'Nordijski odgovor' (Nordic Response)" - saopštile su Oružane snage Norveške na svojoj veb stranici. Ove godine domaćini vežbe podjednako su Finska, Norveška i Švedska.

Ta opštenordijska vežba je deo "Steadfast Defender 24" - najveće vežbe NATO-a u poslednjih nekoliko decenija, sa do 90.000 vojnika uključenih u višemesečne vežbe koje imaju za cilj da pokažu da Alijansa može da brani svu svoju teritoriju do granice s Rusijom.

Zemlje-učesnice u sadašnjoj vežbi koja traje do 15. marta su Belgija, Britanija, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Norveška, Španija, Švedska i Sjedinjene Američke Države.

Oko polovine trupa učesnica vežbaće na kopnu. Ostali će na moru, sa više od 50 podmornica, fregata, korveta, nosača aviona i raznih amfibijskih plovila, a u vazduhu sa više od 100 borbenih, transportnih, aviona za pomorski nadzor i helikoptera - navodi Vojska Norveške.

Kombinovana zajednička obuka će se usredsrediti na odbranu i zaštitu Nordijskog regiona - rekli su norveški vojni zvaničnici.

"Moramo biti u stanju da uzvratimo i zaustavimo svakoga ko pokuša da ospori naše granice, vrednosti i demokratiju", rekao je u saopštenju brigadni general Tron Strand iz Kraljevskog vazduhoplovstva Norveške, komandant norveškog Centra za vazduhoplovne operacije. "Uz sadašnje stanje bezbednosti u Evropi, vežba je izuzetno relevantna i važnija nego ikada ranije", podvukao je on.

"Krajnji sever je važno i strateški locirano područje za NATO", a vežba "Nordijski odgovor 2024"  "povećava spremnost nordijskog krila i sposobnost za izvođenje zajedničkih operacija velikih razmera u izazovnim vremenskim i klimatskim uslovima" - navodi NATO na svojoj veb-stranici.

Novi predsednik Finske Aleksander Stub posetiće vežbu zajedno sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom u severnoj Norveškoj 7. marta. To je prvo putovanje u inostranstvo za Stuba otkako je 1. marta položio zakletvu kao novi šef finske države i njen vrhovni vojni komandant.

Švedska princeza Viktorija će 11. marta posetiti vazduhoplovnu bazu na severu Švedske - najavila je vojska njene države.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika