Web Analytics
Otvoreno godišnje zasedanje Svekineskog narodnog kongresa - BetaRS

Otvoreno godišnje zasedanje Svekineskog narodnog kongresa

Svet | 05.03.2024 | access_time 09:05
Otvoreno godišnje zasedanje Svekineskog narodnog kongresa

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno telo Kine, započeo je jutros svoje drugo zasedanje  u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Si Đinping i drugi kineski lideri prisustvovali su otvaranju zasedanja, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kineski premijer Li Ćijang počeo je jutros da iznosi Izveštaj o radu vlade u ime Državnog saveta na otvaranju Drugog zasedanja 14. Svekinekog narodnog kongresa  u Pekingu.

Kina ostvarila je svoje glavne ciljeve ekonomskog i socijalnog razvoja za 2023. godinu, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima u zemlji i inostranstvu, navodi se u izveštaju.

Kineski bruto domaći proizvod porastao je 5,2 odsto prošle godine, što je Kinu svrstalo među najbrže rastuće velike ekonomije na svetu, navodi se u izveštaju.

U 2023. godini u Kini je stvoreno 12,44 miliona radnih mesta u gradovima, sa prosečnom stopom urbane nezaposlenosti od 5,2 odsto. Indeks potrošačkih cena porastao je 0,2 odsto, a osnovna ravnoteža je zadržana u bilansu, navodi se u izveštaju.

Kina će proširiti domaću potražnju i integrisati strategiju povećanja domaće tražnje sa naporima da produbi strukturnu reformu na strani ponude, navodi se u izveštaju o radu vlade koji je u utorak podnet nacionalnom zakonodavstvu na razmatranje.

Kina će promovisati stabilan rast potrošnje i pokrenuti politike za promovisanje digitalne, ekološke i zdravstvene potrošnje. Zemlja će takođe povećati potrošnju na inteligentna povezana vozila sa novom energijom, elektronske proizvode i druge skupe artikle, navodi se u saopštenju.

Kako bi poboljšala potrošačko okruženje, Kina će pokrenuti jednogodišnji program za stimulisanje potrošnje, navodi se u saopštenju.

Takođe je rečeno da će Kina povećati efektivne investicije. Ove godine, 700 milijardi juana biće opredeljeno u budžetu centralne vlade za investicije.

Kina ima za cilj da postigne ekonomski rast od pet odsto u 2024. godini, stoji u izveštaju.

Kina će preduzeti mere za obezbeđivanje nacionalnog tretmana za preduzeća koja se finansiraju iz inostranstva, navodi se u Izveštaju o radu vlade na otvaranju Drugog zasedanja 14. Svekinekog narodnog kongresa.

Da bi se osigurala otvorenost na višem nivou i promovisala obostrana korist, Kina će promovisati usklađivanje sa međunarodnim ekonomskim i trgovinskim pravilima i stalno povećavati  institucionalnu otvorenost, navodi se u izveštaju.

Kina će uložiti i više napora u privlačenje stranih investicija, sve ograničenja pristupa stranim ulagačima u prerađivačku industriju će biti ukinuta, a ograničenja pristupa tržištima u uslužnim sektorima kao što su telekomunikacije i zdravstvena zaštita će i dalje biti smanjena, navodi se u izveštaju.

Napori će se, takođe, uložiti i u pretvaranje Kine u omiljenu destinaciju za strane investicije, navodi se u izveštaju.

Kina će produbiti multilateralnu, bilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju i raditi na pridruživanju sporazumu o partnerstvu u digitalnoj ekonomiji, kao i Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo, navodi se u izveštaju.

Dakle, Kina očekuje da će ostvariti oko 12 miliona radnih mesta u urbanim područjima, tako da stopa nezaposlenosti ostane na 5,5 odsto ove godine. Pored toga, aktivna fiskalna politika i ponderisana monetarna politika biće nastavljene, odnos deficita prema bruto domaćem proizvodu biće zadržan na tri odsto, a deficit državnog budžeta povećaće se za 180 milijardi juana u poređenju sabudžetom za 2023. godinu.

Takođe, lokalnim vladama biće izdate specijalne obveznice vredne 3,9 biliona juana, što je povećanje od 100 milijardi juana u odnosu na prošlu godinu.

Takođe će Kina izdavati prilične dugoročne posebne državne obveznice svakih nekoliko godina u narednom vremenu, sa ciljem da sprovede osnovne nacionalne strategije i izgradi bezbednosne kapacitete u ključnim oblastima. A ove godine je počelo sa izdavanjem takvih obveznica od bilion juana, navodi se u izveštaju za rad.

Kina će ojačati mere za promovisanje zapošljavanja mladih i poboljšati smernice kako da lakše dođu do posla ili pokrenu biznis, navodi se u Izveštaju o radu vlade koji je u utorak podnet nacionalnom zakonodavnom telu na razmatranje.

Zemlja će primeniti kombinaciju mera kako bi obezbedila stabilnost zapošljavanja i unapredila rast prihoda, navodi se u izveštaju i dodaje da se očekuje da će broj svršenih studenata ove godine premašiti 11,7 miliona.

U izveštaju se navodi da će Kina povećati svoje kapacitete medicinskih i zdravstvenih usluga, poboljšati socijalnu zaštitu i usluge i nastaviti proaktivnu nacionalnu strategiju u odgovoru na starenje stanovništva. Privatni penzijski sistem će biti implementiran širom zemlje.

Intelektualni i kulturni život naroda biće obogaćen, dok će bezbednost i socijalna stabilnost zemlje biti zaštićene, navodi se u izveštaju.

Kina će pojačati istraživanje disruptivnih i graničnih tehnologija, navodi se u Izveštaju o radu vlade koji je u utorak dostavljen nacionalnom zakonodavnom telu na razmatranje.

Biće uloženi napori da se Kina oživi kroz nauku i obrazovanje i konsoliduje osnove za visokokvalitetni razvoj, navodi se u saopštenju.

Kina će poboljšati svoj kapacitet za originalne inovacije i kultivisati više prvoklasnih naučnika i inovacionih timova, dodaje se u izveštaju.

Kina će se pozabaviti i simptomima i osnovnim uzrocima ublažavanja rizika u oblasti nekretnina, dugom lokalne samouprave i malim i srednjim finansijskim institucijama kako bi zaštitila ukupnu ekonomsku i finansijsku stabilnost, navodi se u vladinom izveštaju o radu koji je u utorak podnet nacionalnom parlamentu na razmatranje.

Biće uloženi napori da se osiguraju i razvoj i bezbednost i efikasno spreče i uguše rizici u ključnim oblastima, navodi se u izveštaju.

Biće urađeno više posla na bržem razvoju novog razvojnog modela za nekretnine i obezbeđivanju energetske i resursne bezbednosti jačanjem istraživanja i razvoja nafte, prirodnog gasa i strateških mineralnih resursa, navodi se u izveštaju.

Preduzeća u državnom vlasništvu, kao i privatna preduzeća i preduzeća finansirana iz inostranstva, su sva važna snaga u kineskoj modernizaciji.

Obećavajući da će ostati čvrsta u produbljivanju reformi, u izveštaju stoji da će Kina raditi na podsticanju dinamičnosti svih vrsta tržišnih aktera. Kina će zbrinjavati više preduzeća svetske klase i u potpunosti ispuniti smernice za promociju rasta privatnog sektora, navodi se u izveštaju.

Kina će lansirati standardne smernice za ubrzavanje izgradnje jedinstvenog nacionalnog tržišta, navodi se u izveštaju, i dodaje da će se postići ubrzana standardizacija propisa i institucija u zaštiti imovinskih prava, pristupu tržištima, poštenoj konkurenciji, socijalnom kreditiranju i drugim oblastima.

Pod snažnim rukovodstvom Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) u čijem je središtu drug Si Đinping, kineski narod ima hrabrost, viziju i snagu da prevlada svaku poteškoću ili prepreku, navodi se u Izveštaju o radu vlade podnetom u utorak nacionalnom zakonodavstvenom telu na razmatranje.

U Izveštaju su ukazane višestruke poteškoće i izazove sa kojima se zemlja suočava. Na primer, osnova za održivi ekonomski oporavak i rast Kine nije dovoljno čvrsta, a i dalje postoji nedostatak efektivne tražnje. Neka mala i srednja preduzeća se suočavaju sa poteškoćama u radu. Zemlja je suočena i sa pritiskom na sveukupno otvaranje novih radnih mesta i sa strukturnim problemima zapošljavanja. Neke vlade na primarnom nivou suočavaju se sa fiskalnim poteškoćama.

Prostora za unapređenje ima i u radu vlade. Besmislene formalnosti i birokratija ostaju akutni. Nekim službenicima nedostaje spremnost da se prihvate posla, izbegavaju obaveze i obavljaju svoj posao na površan način. Korupcija je i dalje uobičajen problem u nekim sektorima, navodi se u danas predstavljenom izveštaju.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika