Web Analytics
Ulaganje od 77 miliona evra za energetski efikasnu rekonstrukciju javnih zgrada u Srbiji - BetaRS

Ulaganje od 77 miliona evra za energetski efikasnu rekonstrukciju javnih zgrada u Srbiji

Tranzicija | Izvor: Beta | 05.03.2024 | access_time 15:45
Ulaganje od 77 miliona evra za energetski efikasnu rekonstrukciju javnih zgrada u Srbiji
Za projekta "Energetska efikasnost u zgradama javne uprave u Srbiji" Evropska unija i Nemačka razvojna banka (KfW) obezbedile su 77,68 miliona evra, objavila je danas KfW.

Istaknuto je da će taj projekat doprineti obnovi i obezbeđivanju održivog, efikasnog i pouzdanog snabdevanja energijom odabranih javnih zgrada na teritoriji Srbije, a očekuje se da 35 javnih zgrada, nakon rekonstrukcije, postanu energetski efikasnije, kao i da na 125 zgrada budu postavljeni solarni paneli.

Kako je precizirano, u okviru šireg finansiranja od strane KfW, potpisana su dva ugovora o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 25,68 miliona evra iz fondova EU posredstvom Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) iz Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP), KfW-a, grant sredstava i nacionalnog doprinosa, što je označilo početak realizacije projekta.

Sporazume o dodeli bespovratnih sredstava potpisali su ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević, ministar za javna ulaganja Srbije Marko Blagojević i predstavnici KfW.

U ime nemačke vlade, KfW je prethodno obezbedio subvencionisani kredit za ovaj projekat u iznosu od 50 miliona evra.

Dodatno, Vlada Nemačke izdvojila je dva miliona evra bespovratnih sredstava za finansiranje neophodne stručne podrške.

Očekuje se da će, zahvaljujući ovom projektu, godišnje emisije ugljen dioksida u rekonstruisanim zgradama biti smanjene za najmanje 40 odsto, a ukupno smanjenje emisija CO2 iznosiće oko 11.750 tona.

Poređenja radi, potrebno je milion stabala drveća da bi se ta količina CO2 apsorbovala.

Svrha Programa je unapređenje energetske efikasnosti kroz renoviranje, odnosno zamenu fasada i prozora, kao i sistema za grejanje i ventilaciju u cilju uštede energije i unapređenja bezbednosti i komfora korisnika.

Planirane mere na zgradama koje će biti deo projekta doprineće i uštedi troškova električne energije, ali i boljim uslovima boravka za krajnje korisnike.

Program će povećati energetski potencijal odabranih zgrada, korišćenjem energije iz obnovljivih izvora.

Građani će dobiti održivije, efikasnije okruženje sa pouzdanijim snabdevanjem.

To je ujedno i osnova za usaglašavanje Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u energetskom sektoru.

U okviru Programa očekuje se i realizacija rekonstrukcije jedne ili dve zgrade do standarda gotovo nulte energije – EU Near Zero Energy (NZEB) koji propisuje zahteve za novoizgrađene objekte u cilju gotovo nulte, odnosno niske potrošnje energije koja bi trebalo u značajnoj meri da se pokrije energijom iz obnovljivih izvora.

Počev od 2019, sve nove javne zgrade u Evropskoj uniji moraju da zadovolje taj standard.

Podseća se da je Srbije medju zemljama sa najnižom energetskom efikasnošću u Evropi.

Svetska banka procenila je da 35 odsto potrošnje energije u kućama, 40 odsto u javnom sektoru i 25 odsto energije u industrijskom i komercijalnom sektoru mogu biti deo ušteda, imajući u vidu neiskorišćene potencijal.

Na primer, 300.000 do 400.000 stambenih zgrada neme termalnu izolaciju.

Bespovratna sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su kroz EU Regionalni Program za Energetsku Efikasnost (REEP) i IPA fondove, a njima će upravljati KfW.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije