Web Analytics
Cvetković: EU strateški važan partner u robnoj razmeni sa Srbijom - BetaRS

Cvetković: EU strateški važan partner u robnoj razmeni sa Srbijom

Ekonomija | 05.03.2024 | access_time 15:55
Cvetković: EU strateški važan partner u robnoj razmeni sa Srbijom
Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da je Evropska unija (EU) strateški važan partner u robnoj razmeni, kao i da EU učestvuje skoro 60 odsto u stranim direktnim investicijama u Srbiji.

"Ono što je jako bitan parametar kada posmatramo saradnju između privrede Srbije i EU to je geografija, mi smo praktično i uslovno rečeno sastavni deo EU", rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, statistika pokazuje da je robna razmena između Srbije i EU na nivou 39,1 milijardu evra i da je to "ozbiljan" novac.

Cvetković je podsetio da su investicije EU u Srbiji prošle godine bile na nivou 4,5 milijardi evra, a 2022. godine 4,4 milijarde evra.

"Procenjeno je da Srbija može biti interesantno mesto za investiranje geografski smo blizu, imamo obrazovanu radnu snagu koja je jeftinija nego u EU, podsticaje koje dajemo za strane investicije, ozbiljne resurse - cena energenata ispod cena koje su u regionu, plate su manje", rekao je ministar.

Aposlutno je jasno i logično, kako je rekao, da Srbija najviše sarađuje i najviše energije i truda posveti saradnji i robnoj razmeni sa EU.

Cvetković je naveo da kada je reč o transferu znanja i određenih nivoa standarda, EU sa jedne strane, sa visokim standardima i kvalitetima usluga i proizvoda, koje očekuje da primi na svoje tržište, štite tržište, a sa druge podižu kapacitete potencijalnih isporučioca usluga i roba.

"Mi imamo i sa te strane efekte, da saradnja sa EU zahteva od naših proizvođača da se dignemo na određeni nivo", rekao je Cvetković.

On je naveo da Ministarstvo ima određene konkurse, koji pospešuju privrednike i poljoprivrednike, a daju mogućnost nastupa na sajmu poljoprivrede.

Trenutno imamo konkurs - program Podrške privrednim društvima za promociju izvoza, koji je otvoren do 27. marta, a u pitanju je 150 miliona dinara", kazao je ministar.

Teme