Web Analytics
Makron i Pavel: Ukrajini sva pomoć sem slanja borbenih jedinica - BetaRS

Makron i Pavel: Ukrajini sva pomoć sem slanja borbenih jedinica

Svet | Izvor: Beta | 05.03.2024 | access_time 16:10
Makron i Pavel: Ukrajini sva pomoć sem slanja borbenih jedinica
Predsednici Francuske i Češke, Emanuel Makron i Petr Pavel, složili su se danas u Pragu da Evropa ne sme da se ograničava i unapred sebi zatvara vrata za razne vrste vojne pomoći Ukrajini, osim direktnog slanja borbenih jedinica u sukob koje bi značilo "prekoračenje crvene linije".

"Pitajte Putina šta nije spreman da uradi, ko je izazvao rat, pitajte njega kakve su njegove granice" - kazao je Makron na novinarima posle razgovora s češkim predsednikom.

Makron je podsetio da je Rusija "uvek pretila odmazdom" i kada je Ukrajina kao pomoć dobila tenkove, pa avione, rakete, ali odmazde nije bilo.

"Neću vam reći šta ćemo uraditi jer bi to oslabilo efikasnost naše pomoći. Naši principi su da Rusija ne sme da pobedi, da moramo da podržavamo narod Ukrajine koji sam odlučuje šta mu treba. Ne odlučuje Rusija šta je eskalacija, nego odlučuje konsenzus svih", kazao je Makron.

Češki predsednik je na to dodao da je na zapadnim saveznicima da odaberu kako će pomoći Ukrajini pod uslovom da se ne upuste u borbeno angažovanje.

"Govorili smo da ne treba da zatvaramo puteve (za pomoć), ne o konkretnim oblicima pomoći. Njih je mnogo, vreme je da se o njima govori. Negativne reakcije su bile zbog straha da bismo mogli da pošaljemo borbene jedinice. To bi bilo prekoračenje crvene linije", kazao je novinarima predsednik Pavel.

Petr Pavel je rekao da se razgovara recimo o tome da li da se ukrajinski vojnici obučavaju u svojoj zemji, ili u zemljama zapadnih saveznika.

Ocenio je da, ako bi zemlje NATO u Ukrajinu poslale vojne instruktore za obuku ukrajinskih vojnika, to ne bi bila kršenje medjunarodnog prava, pošto je Ukrajina suverena zemlja.

Francuski i češki predsednik složno su ocenili da Evropa mora da igra veću ulogu u odvraćanju Rusije i da ne može da ostane samo na pomoći koju sada pruža.

Makron je rekao da Francuska podržava i uključuje se u češku inicijativu da se u trećim zemljama hitno kupi i isporuči 800.000 komada artiljerijske municije za Ukrajinu.

Makron podržava i predlog da se zamrznuta ruska sredstava u zapadnim bankama upotrebe da se pomogne protiv ruske agresije: "Priklanjamo se predlogu da se oporezuju prihodi od tih aktiva", kazao je Makron i naglasio da pritom treba postupiti u skladu s medjunarodnim pravom.

Predsednik Francuske nastavlja posetu Češkoj sastankom s premijerom Petrom Fijalom o eventualnom angažovanju francuskih kompanija u izgradnji reaktora u nuklearnim elektranama Dukovani i Temelin.

Češka je odustala od strateški rizične poslovne saradnje s Rusijom i izabrala francuska preduzeća da obogaćuju uranijum za gorivo za obe nuklearke koje sada isporučuje američka kompanija Vestinghaus.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika